Ankara ili Etimesgut bölgesinde hastalarin tibbi bitkisel ürünlere bakiş açisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the viewpoints of patients into medicinal herbal products in Etimesgut town of Ankara province
  1. Tez No: 326229
  2. Yazar: YASİN SARINCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY ERDOĞAN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel ilaç, tıbbi bitkisel ürün, anket, istatistikî analiz, bağımsız değişken, Herbal medicine, medicinal herbal product, survey, statistical analysis, independent variable
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ANKARA İLİ ETİMESGUT BÖLGESİNDE HASTALARIN TIBBİ BİTKİSEL ÜRÜNLERE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Sarınca, YasinYüksek Lisans Tezi, Fitoterapi ProgramıTez Danışmanı: İlkay Erdoğan OrhanANKARA / Haziran-2012Tez çalışmamızda Ankara ili, Etimesgut ilçesindeki eczanelere 2011 yılı boyunca uğrayan %56'sı erkek ve %44'ü kadın 250 hastanın yüzyüze anket yöntemi ile tıbbi bitkisel ürünlere bakış açıları saptanmıştır. Bulgular; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek, aylık gelir ve ikamet olmak üzere bağımsız değişkenler (demografik faktörler) ile katılımcı cevaplarının karşılaştırmalı olarak istatistikî analizi ile yorumlanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, katılımcıların bitkisel ilaç kullanımında doktor tavsiyesine güvendikleri görülmüştür. Ancak katılımcıların çok azı (%8.8) eczacıları bitkisel ilaca yönlendirmede yeterli bulmuştur. Ayrıca aktar dükkânlarını da eczanelerle eşit oranda bu preparatları satın almak için tercih etmişlerdir. Ki-kare testi analizleri ile bitkisel ilaç kullanımına yönlendirenler ile eğitim, ikamet ve aylık gelir faktörleri arasında bir ilişki tespit edilmiştir. Benzer ilişki medyatik kişilerin bitkisel ilaçları tedavide kullanmak amacıyla tavsiye etmeleri ile eğitim faktörü arasında da mevcuttur.Bu tez, bir eczacılık fakültesi tarafından halkın bitkisel ilaçlara eğilimini ölçmek amacıyla yapılan ilk bilimsel istatistikî anket çalışmasıdır. Eczacıların, bitkisel ilaç danışmanlığında daha aktif rol oynamaları gerekliliği, anket sonuçları ile bir kez daha vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE VIEWPOINTS OF PATIENTS INTO MEDICINAL HERBAL PRODUCTS IN ETIMESGUT TOWN OF ANKARA PROVINCESarınca, YasinGraduate Degree, Phytotherapy DisciplineThesis Advisor: İlkay Erdoğan OrhanANKARA / June-2012In our thesis study, viewpoints of 250 patients consisting nof 56% of male and 44% of female who paid a visit to the pharmacies during the year of 2011 in Etimesgut vicinity in Ankara province into herbal medicinal products were established through face-to-face survey method. The findings were interpreted comparatively through statistical analysis using independant variables including gender, age, educational status, profession, monthly income, and habitation and the participant answers. According to the results we obtained, it was seen that the participants have trusted to physicians recommendation in use of herbal medicines. However, a little portion of the participants (8.8%) has found the pharmacists to be sufficient in directing towards use of herbal medicines. Besides, they have preferred herb and spice sellers (aktars) and the pharmacies in an equal rate in order to purchase herbal medicines. A correlation has been determined between the factors of educational status, habitation, and monthly income and those who direct towards use of herbal medicines through chi-square test analyses. A similar correlation existed between the educational status factor and the recommendation of famous people on herbal medicinal use for therapy. The present thesis is the first survey study performed by a pharmacy faculty targeting to determine aptitude of people towards herbal medicines. Necessity of playing more active role by pharmacists in herbal medicine consultancy has been emphasized once more via this survey results.