Asit supresyon tedavisine refrakter reflü hastalarının çok kanallı intraluminal impedans ve ambulatuar ph monitörizasyonu ile tedavi altında değerlendirilmesi
Evaluation of refractory reflux patients to acid supression therapy with multi channel intra luminal impedance and ambulatory ph monitoring on therapy
  1. Tez No: 326309
  2. Yazar: MUSTAFA TAHTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kanallı intraluminal impedans, Refrakter reflü, pH monitorizasyonu, Multi channel intra luminal impedance, refractory reflux, pH monitoring
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Asit Supresyon Tedavisine Refrakter Reflü Hastalarının Çok Kanallı İntraluminal İmpedans ve Ambulatuar PH Monitörizasyonu ile Tedavi Altında Değerlendirilmesi Refrakter reflü, 12 haftalık PPİ tedavisine rağmen reflü semptomlarında %50den daha az iyileşme olmasıdır. Gastroözofajiyal reflü hastalığı (GÖRH) olanların %10-40da standart doz proton pompa inhibitörü kullanımına karşın tam ya da parsiyel yanıtsızlık görülmektedir. Refrakter GÖRHda, ayırıcı tanı ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde tedavi altında çok kanallı intraluminal impedans (ÇKİİ) ve pH monitorizasyonunun beraber kullanılmasının önemli bir rol oynayabileceği bildirilmektedir. Çok kanallı intraluminal impedans ve pH monitorizasyonunun beraber kullanıldığı çalışmalarda, verilerin karşılaştırılmasında asit supresyon almayan sağlıklı gönüllerin değerleri referans alınmıştır. Asit supresyon altındaki sağlıklı gönüllülerin referans değerlerinin karşılaştırmada kullanıldığı çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda refrakter GÖRH olanların tedavi altında ÇKİİ ve pH monitörizasyonuyla incelenmesinde, referans değerlerindeki değişimin tanıya olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya tedavi altında ÇKİİ ve pH monitorizasyonu yapılan 41 refrakter reflü olgusu alındı. Asit supresyon tedavisi almayan sağlıklı gönüllüler referans alındığında olguların %29una devam eden GÖRH, %54üne fonksiyonel pirozis ve %17sine hipersensitif özofagus tanısı kondu. Asit supresyon tedavisi alan sağlıklı gönüllüler referans alındığında %80nine devam eden GÖRH, %13üne fonksiyonel pirozis ve %7sine hipersensitif özofagus tanısı konuldu. Çalışmamızda olguların asit supresyon tedavisi altında olan ve olmayan sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırılmasında saptanan tanılar arasında anlamlı farklılık saptandı (p=0,0001). Çalışmamız refrakter GÖRH hastalarının ÇKİİ-pH monitörizasyonu ile değerlendirilmesinde, PPİ kullanan sağlıklı gönüllülerin verilerini referans alan ilk çalışmadır. Çalışmamızda referans değerlerindeki değişimin refrakterliğe neden olan tanılarda da anlamlı değişime neden olduğu gösterilmiştir. Refrakter GÖRH hastalarında PPİ altında yapılan ÇKİİ-pH monitörizasyonu değerlendirmesinde PPİ kullanan sağlıklı gönüllülerin değerlerinin referans alınması, tanıyı ve tedavisini etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of refractory reflux patients to acid supression therapy with multi channel intra luminal impedance and ambulatory pH monitoring on therapy Refractory reflux is defined as less than %50 improvement in symptoms, despite 12 weeks treatment of PPI. İnsipite of standart dose PPI use, partial or complete unresponsiveness is detected in 10-40%of patients with gastroesophagial reflux disease (GERD). It is reported that combined use of multichannel intra luminal impedance (MII) and ambulatory pH monitoring on therapy may have important role in the differantial diagnosis and evaluation of treatment effectiveness of refractory GERD. Previos studies which MII and ambulatory pH monitoring are used combined, off therapy healthy volunteers dats are taken as refence. In the literature, there is no study which on-therapy healthy volunteers datas are taken as reference. In this study, we aimed to evaluate the effect of changing the reference datas to the diagnosis using MII and ambulatory pH monitoring in refractory GERD. Forty one refractory reflux patients who were evaluated with MII and ambulatory pH monitoring on therapy were included in the study. According to reference off-therapy healty volunteers; patients were diagnosed as sustained GERD %29, functional pyrosis 54%, and hypersensitive esophagus 17%. According to reference on-therapy healty volunteers patients were diagnosed as sustained GERD 80%, functional pyrosis 13%, and hypersensitive esophagus %7. In this study, there is a significant difference in diagnosis which obtained from comparing the patients with on-therapy and off-therapy healthy volunteers (p=0.0001). This is the first study which on therapy healthy volunteers datas are taken as reference to evaluate the refractory GERD patients with MII pH monitoring. In our study, changing in reference datas are also caused to significant change in diagnosis of refractoriness. In refractory GERD patients, the evaluation of on-therapy MII-pH monitoring, taking the reference of healthy volunteers datas may have an effect on diagnosis and treatment.