Doğum sonrası maternal kilo tutulumunun ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting and postpartum maternal weight retention
- Tez No: 326356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ÜNSAL ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gebelik, doğum sonrası, kilo tutulumu, pregnancy, postpartum, weight retention
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETDOĞUM SONRASI MATERNAL KİLO TUTULUMUNUN VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİBu araştırma, annelerin doğum sonrası 12.-18. aylarda kilo tutulumlarının ve etkileyen faktörlerin kilo tutulumu üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini, İzmir ili Gaziemir Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı Gaziemir 3 No'lu Gazikent Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı anneler oluşturmuştur (n=350). Araştırmanın örneklemini ise; yukarıda belirtilen aile sağlığı merkezine gelişigüzel örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 31 Ocak - 31 Haziran 2012 tarihleri arasında başvuran, doğum sonrası 12-18. aylarda olan, araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 239 anne oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak, annelerin sosyo-demografik ve diğer değişkenlerin özelliklerini belirleyen Anne Tanıtım Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form), Öz-Etkililik-Yeterlilik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Pearson Ki-kare testi, Mann-Witney U testi, Lojistik Regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar %95 güven aralığında, anlamlılık p0.05).Bu çalışmanın sonucunda; doğum sonrası 12-18. aylarda annelerde kilo tutulumunun olduğu ve kilo tutulumunu etkileyen pek çok faktör olduğu belirlenmiş olup, bu faktörlerden en önemlisinin gebelikte alınan aşırı kilolar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF FACTORS AFFECTING AND POSTPARTUM MATERNAL WEIGHT RETENTIONThis study has been made to examine pospartum weight retention 12 to 18 months and factors which have effects for weight retention. The study population consisted of women registered to Numbered 3 Family Health Center in Gaziemir, linked to Gaziemir/ Izmir Health Group Precidency (n= 350). The study sample included 239 women who were at pospartum 12 to 18 months, applied to the health center above in between 31 October and 20 June, eligible for the study criteria, volunteer for the study and choosen by a randomized sample method.Mother Information Form, International Physical Activity Questionnaire (Short Form), Self-efficiency Scale, Multidimensional Social Support Scale, Beck Anxiety Inventory which specified the features of other variables and sociodemographic attributes of mothers were used as a means of data collection.The findings were evaluated by using numbers, percentage, average/mean, standart deviation, Pierson Chi-Square test, Man- Wtiney U test, logistic regression analysis. Results were evaluated at %95 confidential interval(CI) and p0.05).It is reported that there are many factors that have effects for weight retention and women have weight retention pospartum at 12 to 18 months. Furhermore, excessive weight gain during pregnacy is regarded as the most important factor in these studies.