Depresyon tanısı almış ergenlerde anne baba kabul reddi,kontrolu ve aile içi ilişkilerin depresyon şiddetine etkisi, ankara üniversitesi, tıp fakültesi
Impacts of parental acceptance rejection,control and family relationships on severity of depression in adolescents diagnosed with depression
- Tez No: 326494
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SOYKAN AYSEV
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, majör depresif bozukluk, anne-babalık stili, kabulred, kontrol, aile işlevselliği
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ŞİRELİ, Ö. Depresyon Tanısı Almış Ergenlerde Anne Baba Kabul ReddiKontrolu ve Aile İçi İlişkilerin Depresyon Şiddetine Etkisi, Ankara Üniversitesi,Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2012.Majör depresyonun ergenlerde oldukça sık olduğu bulunmuştur. Ana-babalık stili (kabul-red/kontrol) ve ergenin yaşadığı aile ortamı, depresyon gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ergenlik dönemindeki depresyonun şiddeti ile ana-babalık stili ve aile işlevselliğinin ilişkisini incelemektir.Çalışmaya; depresyonu olan 30 ergen, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı 30 karşılaştırma grubu ve bu ergenlerin ana-babaları katılmıştır. Anababalarda ve ergenlerdeki psikiyatrik bozukluk tanıları, sırasıyla“DSM-IV TR Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Görüşme Formu”(SCID I / Klinik Versiyon) ve“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu'na (K-SADS-PL)”(DSM-IV tanı ölçütlerine) ile değerlendirilmiştir. Ergenlerin algıladıkları ana-baba stili,“Ana-baba Kabul-Red/ Kontrol Ölçeği”(EKRÖ/K) ile ve ergenlerin depresyon şiddetleri“Çocuklar için Depresyon Ölçeği”(ÇDÖ) ile; aile işlevselliği, ana-babalar tarafından doldurulan“Aile Değerlendirme Ölçeği”(ADÖ) ile değerlendirilmiştir.Çalışmamızın sonuçlarına göre depresyonu olan ergenlerin, anne ve babalarını , depresyonu olmayan ergenlere göre daha reddedici olarak algıladıkları bulunmuştur. Anne tarafından bildirilen aile işlevselliğine göre, depresyon grubunda problem çözme, iletişim, roller, duygusal tepki verebilme, davranış kontrolü ve genel işlevler ADÖ alt ölçek puanlarının, kontrol grubunun bu alt ölçek puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu; baba tarafından bildirilen aile işlevselliğine göre, depresyon grubunda problem çözme ADÖ alt ölçek puanının, kontrol grubunun bu alt ölçek puanından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Ergenlerin ÇDÖ puanları ile annelerin EKRÖ puanları ve kontrol alt ölçeği dışındaki EKRÖ/K alt ölçek puanları arasında pozitif orta düzey ilişki; annelerin ADÖ alt ölçek puanları arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Ergenlerin ÇDÖ puanları ile babaların EKRÖ/K puanları ve kontrol alt ölçeği dışındaki EKRÖ/K alt ölçek puanları arasında pozitif 64ilişki; ÇDÖ puanları ile babaların ADÖ problem çözme alt ölçeği puanları arasında pozitif; roller ve gereken ilgiyi gösterme alt ölçek puanları arasında negatif ilişki saptanmıştır.Sonuçlarımız, hem anne hem de baba reddi algısı ve aile işlevselliğinde bozulma ile ergen depresyonu arasında ilişki olduğunu; ana-baba kontrol davranışları ile ergenlerdeki depresyon arasında ilişki olmadığını düşündürmektedir. Aile içindeki bireylerin etkileşimleri, karşılıklı bağımlılık ve çembersellik ilkelerine dayandırılmaktadır. Bu bağlamda, ana-babalık stili ve aile işlevselliği ile ergen depresyonu arasındaki nedensel/zamansal ilişkilerin belirlenmesi amacıyla uzun süreli izlem çalışmaları yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Major depression have been found to be highly prevalent among adolescents. Parenting style (acceptance-rejection/control) and the family context in which the adolescent is living, play important roles in the development of depression. Aim of the study was to examine the associations between severity of depression in adolescence and parenting style/family functioning.Thirty adolescents with depression and 30 age and gender matched controls; and their parents participated in this study. Psychiatric disorders in parents and adolescents diagnosed using Structured“Clinical Interview for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM)-IV-TR”and“Disorders and Schedulefor Affective Disorders and Schizophrenia for School - Age Children - Present and Lifetime Version (K-SADS-PL)”, respectively. Perceived parenting style was assessed by“The Parental Acceptance-Rejection/Control Questionnaire”(PARQ/C; child form) and“The Childhood Depression Inventory”(CDI) was administered to evaluate severity of depression in adolescents. Family functioning was assessed by“The Family Assessment Device”(FAS) which was filled by both parents.Adolescents with depression perceived their mothers and fathers as more rejecting than did adolescents wtihout depression. In mother-reported family functioning, scores of FAS subscales including problem solving, communication, roles, affective responsiveness, behavior control and general functioning in depression group were higher than those in controls. In father-reported family functioning, scores of problem solving subscale of FAS in depression group was higher than that in controls. Adolescents' CDI scores was positively correlated with maternal scores of PARQ, PARQ/C subscales except control subscale; and scores of mother-reported FAS subscales. CDI scores was positively correlated with paternal scores of PARQ, PARQ/C subscales except control subscale; and scores of problem 66solving subscale of FAS. There are negative correlations between CDI scores with roles and affective involvement subscale of FAS.Our results suggest that adolescent depression was associated with both perceived maternal and paternal rejection and impairment in family functioning; and ther is no correlation between adolescent depression and parental control. Interactions between family members are based on the principles of interdependence and circularity. In this context, longterm follow-up studies are required to determine causal/temporal relationships between adolescent depression with parenting style and family functioning.Key Word: Adolescence, major depressive disorder, parenting style, acceptancerejection, control, family functioning