Ergenlerde çocukluk çağı travma yaşantıları ve bağlanma stillerinin aldıkları depresyon tanısı şiddetiyle ve aile tutumları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between childhood trauma experiences and attachment styles in adolescents with the severity of depression diagnosis and family attitudes
- Tez No: 663768
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR PINAR BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, anne baba tutumları, çocukluk çağı travma, depresyon, bağlanma, Adolescence, parental attitudes, childhood trauma, depression, attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Araştırmanın temel amacı; depresyon tanısı alan ergenlerde anne baba tutumlarının, çocukluk çağı travma yaşantılarının ve bağlanma biçimlerinin ergenlerin depresyon düzeyindeki etkisini incelenmesidir. Çalışmanın temel amacını değerlendirmek üzere Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatrisine başvuran ve depresyon tanısı almış 297 gönüllü ergen çalışmaya katılmıştır. Gönüllü ergenlere Genel Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Ebeveyn Bağlanma Ölçeği (EBÖ) ve Anne Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ) uygulanmıştır. Ergenlerden alınan bilgilerin, uygun test yöntemleri kullanılarak analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar; çocukluk çağı travmaları ve anne baba tutumlarının ergenlerde depresyon ve bağlanma düzeylerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to examine the effects of parental attitudes, childhood trauma experiences and attachment styles on the level of depression in adolescents diagnosed with depression. In order to evaluate the main purpose of the study, 297 volunteer adolescents who applied to Elazığ Mental Health and Diseases Hospital Child and Adolescent Psychiatry and were diagnosed with depression participated in the study. General Information Form and Beck Depression Inventory (BDI), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Parental Attachment Scale and Parental Attitude Scale were administered to the volunteer adolescents. The informationS obtained from adolescents were analyzed using appropriate test methods. The obtained results; childhood traumas and parental attitudes have been found to be effective on depression and attachment levels in adolescents.