Voleybol ve futbol oynayan gençlerin takım birlikteliğinin karşılaştırılması
Comparison of the youth' team cohesion playing volleyball and football
- Tez No: 562787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Takım birlikteliği, Voleybol, Footbal, Team Cohesion, Volleyball
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı, voleybol ve futbol oynayan gençlerin takım birlikteliği seviyelerinin karşılaştırmasını yapmaktır. Araştırma, voleybol ve futbol oynayan genç sporcuların takım birlikteliğinin incelenip branşlar arasındaki farklılıkların belirlenmesi ve yaş grupları ile takım birlikteliği arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının tespit edilmesi açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Konya ve Ankara il merkezlerinde ortaokul ve liselerde öğrenim görmekte olan, voleybol ve futbol branşlarıyla ilgilenen, frekansları farklı 14, 15 ve 16 yaşlarında toplam 397 genç oluşturmaktadır. Çalışmada, betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmada bulguları elde etmek amacıyla, Widmeyer ve ark. (1985) tarafından geliştirilen, Moralı (1994) tarafından Türkçe' ye uyarlanarak, güvenirliği hesaplanmış olan 'Takım Sporlarında Takım Birlikteliği' envanteri kullanılmıştır. Envanterin uygulanması sonucunda elde edilen verilerin ön ve ileri analizlerinin yapılmasında SPSS paket programı kullanılmıştır. Tüm grupların ölçülen parametrelerinin ortalama değerleri ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Sporcuların branşının, yaşının ve branş-yaş etkileşiminin takım birlikteliğine etkisini belirlemek amacıyla varyans analizlerinden faktöriyel ANOVA (F testi) yapılmıştır. Hangi gruplar lehine anlamlı bir farklılık oluştuğunun tespiti için Post-hoc testi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgular tanımlayıcı grafikler ve betimleyici tablolarla açıklanmıştır. Araştırmanın sonucunda, voleybol oynayan sporcuların takım birlikteliğinin futbol oynayan sporcularınkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 16 yaş grubu sporcularının takım birlikteliği puan ortalaması 15 yaş sporcularından, 15 yaş sporcularının takım birliktelik puan ortalamaları 14 yaş grubu sporcularından daha yüksek bulunmasına rağmen Post-hoc karşılaştırmasında herhangi bir grup lehine istatistiksel bir fark bulunmamıştır. Branş ve yaş etkileşimi ise takım birlikteliklerinde anlamlı bir fark oluşturmuştur. Çalışmanın sonuçlarından bir diğeri ise; futbol oynayan sporcuların yaşları arttıkça takım birlikteliğinin arttığı, ancak, voleybol oynayan sporcuların takım birlikteliği ile yaşları arasında futbolun tam tersi negatif bir ilişki olduğudur. Çalışmanın sonunda, sporculara, antrenörlere, akademisyenlere ve bu alanla ilgilenenlere çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the levels of team coexistence of the youth playing volleyball and football. The research is important in terms of determining the relationship between the teams of boys playing volleyball and football and determining the differences between the branches and whether there is a meaningful relationship between age groups and team association. The sample of the study was in the secondary schools and high schools there are 397 boys aged 14, 15 and 16 who have different frequencies related to volleyball and football branches in the city centers of Konya and Ankara in the 2016-2017 academic year. The descriptive research model was used in the study. In order to obtain the findings in the study, developed by Widmeyer et al. (1985), calculated reliability and adapted to Turkish by Morali 1994), Team Cohesion in Team Sports" inventory was used. SPSS package program was used for the preliminary and advanced analysis of the data obtained as a result of the application of the inventory. The mean values and standard deviations of the measured parameters of all groups were calculated. Factorial ANOVA test was used to determine the effect of the branch, age and branch-age interaction on team association. A post-hoc test was used to determine which groups had a significant difference. The findings obtained from the analysis are explained with illustrative graphs and descriptive tables. As a result of the study, it was found that the team cohesion of volleyball players was higher than that of football players who played football. Although, the average score of team cohesion of 16- year-old athletes is higher than that of 15 years athletes, and the mean score of 15-year-old athletes is more than that of the 14-year-old athletes, no statistical difference was found in favor of any group in post-hoc comparison. Branch and age interaction has made a significant difference in team cohesion. One of the other results of the study is; the increasing age of athletes playing football the more team cohesion, however, there is a negative relationship between the team cohesion of volleyball players and their ages. At the end of the study, various suggestions were made to the athletes, the participants, academicians and those interested in this field.