Farklı gelişim evrelerinde uygulanan kadmiyumun Bufo viridis laurenti, 1768 (Salientia:Bufonidae) larvalarının büyüme ve gelişimi üzerine etkileri
Effects on growth and development of cadmium aplied at different stages of Bufo viridis laurenti, 1768 (Salientia:Bufonidae) tadpoles
- Tez No: 326625
- Danışmanlar: DOÇ. SİBEL HAYRETDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cadmium, Pseudoepidalea viridis, larvae, haevy metal, toxic effect
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
: Bu çalışmada kadmiyum ağır metalinin Pseudolepidalea viridis larvalarının büyüme ve gelişim üzerine etkileri kronik olarak incelenmiştir. Kadmiyum uygulaması, erken embriyonik evre olan 8. evre (Gosner, 1960), çene taslağı gelişiminin tamamlandığı 19. evre ve geç embriyonik evre olan 25. evre'de başlatılmıştır. Uygulama, kontrol grubu larvalarının arka üye gelişimi tamamlanana kadar devam etmiştir. Uygulamalar toplam 81 gün sürmüştür. Çalışmada 0; 1; 10 ve 100 µg/l kadmiyum dozları kullanılmıştır. Uygulama sonunda, 1 ve 10 µg/l kadmiyuma maruz kalan P. viridis larvaları üç farklı embriyonik evrede de dönemsel olarak daha hızlı büyüme ve gelişim göstermişlerdir. Uygulamadan 24 saat sonra, 8. evre uygulama grubunda, kontrol grubu larvaları 12. evredeyken, 1; 10 ve 100 µg/l kadmiyuma maruz kalan uygulama grubu larvaları sırayla 14., 15. ve 16. evrelerde tespit edilmiştir. 100 µg/l kadmiyuma maruz kalan 8. evre uygulama grubu larvaları, ilk 48 saat sonunda ölmüştür. 19. ve 25. evre kadmiyum uygulama gruplarında ise ilk 24 saat sonunda bütün larvalar ölmüştür. Uygulama sonunda evreler karşılaştırıldığında ise 19. ve 25. evrede kadmiyum uygulamasına başlanan gruplar arasında ıslak ağırlık, boy, en ve kuyruk uzunluğu değerleri birbirine yakın ölçülmüştür. Histopatolojik incelemelerde ise 10 µg/l kadmiyum uygulamasının söz konusu türün solungaç lamellerinde birleşmeye yol açtığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler Kadmiyum, Pseudoepidalea viridis, larva, ağır metal, toksik madde
Özet (Çeviri)
: In this sudy, the effects of cadmium heavy metal on growth and development of P. viridis larvae were observed chronically. Cadmium treatment was started from early embrionic stage 8th stage (Gosner, 1960),19th stage which jaw shema development is completed and 25th stage which is late embrionic stage. Applications continued for 81 days. In this study 0; 1; 10; and 100 µg/l cadmium doses were used. The 8th stage treatment goups larvaes which were exposed to 100 µg/l, died in the end of 48 hours. The application continued until the forelimp development of control group larvas was complete. In the end of the application, P.viridis larvas which were exposed to 1 ve 10 µg/l cadmium grew and developed faster periodically in three different embrionic stages. In the end of 24 hours, cadmium treatment group larvas at 19th and 25th stage were all dead too. Weight, total length, width and tail length values were found close between the groups which the treatment started at 19th and 25th stage when stages were compared in the end of the treatment. Histopathological examination showed that 10 µg/l cadmium treatment caused branchias fusion.