The effect of perceived external prestige on the relationship between perceived overqualification and both organizational commitment and turnover intention
Üstün niteliklilik algısı ile örgütsel bağlılık ve üstün niteliklilik algısı ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilere dışsal prestij algısının etkisi
  1. Tez No: 326807
  2. Yazar: PINAR MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK BİRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün niteliklilik algısı, işten ayrılma niyeti, örgütsel bağlılık, algılanan dışsal prestij, Perceived overqualification, turnover intention, organizational commitment, perceived external prestige
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'de işgücü kalitesinin ve sayısının giderek artması öte yandan iş bulmada yaşanan sıkıntılar bireylerin kendilerine uygun olmayan işlerde çalışmalarına sebebiyet verebilmektedir. Kendini yaptığı işin gerektirdiklerinden çok daha fazla niteliğe sahip olarak görmek kişinin iş hayatına farklı açılardan bakmasınaneden olmaktadır. Üstün niteliklilik algısı olarak adlandırdığımız bu kavram örgütler için bazı istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır.Bu çalışmanın amacı üstün niteliklilik algısının, örgüte bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerini bir kez daha araştırmak ve bu ilişkiler üzerinde algılanan dışsalprestijin etkisini ortaya koymaktır.Araştırma modeli farklı sektörlerde çalışan 102'si erkek ve 101'i kadın olmak üzere toplam 203 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Çıkan sonuçlar incelendiğinde üstünniteliklilik algısının örgütsel bağlılık değişkeni ile negatif, işten ayrılma niyeti ile ise pozitif bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Faktör bazında ayrıntılı incelemelerçalışmanın ilerleyen kısımlarında görülebilir. Dışsal prestij algısının bu ilişkilerde moderatör etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey as a developing country, while increasing the number and quality of labor besides the troubles in finding a job may cause individuals to work in an inappropriate job for their educational background and skills. Surplus qualified employees for the jobs they perform may face different aspects of business life. This concept which is called perceived overqualification may lead organizations to undesired consequences. The reason of this study is to research the concept of perceived overqualification once more and also the relationship between perceived overqualification and both turnover intention and organizational commitment. Another purpose is to introduce themoderator effect of perceived external prestige on these relationships. The research model was tested with 203 participants that consisted of 102 male and 101 female. The results showed that perceived overqualification were in a negative correlation with organizational commitment and in a positive correlation with turnover intention variable. Detailed relationships in factor basis can be seen in previous parts ofthe study. It was not seen any moderating effect of perceived external prestige on this relationships.