Azo boyalarının zeytin atığı (pirina) kullanılarak adsorpsiyon metodu ile giderimi
The removal of azo dyes by using olive waste (pomace) and adsorption method
- Tez No: 327037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Kristal Violet, Kinetik, Metilen Mavisi, Pirina, Adsorption, Crystal Violet, Kinetic, Methylene Blue, Pomace
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, sulu çözeltiden adsorpsiyon yöntemi ile boyar madde giderimi çalışılmış ve adsorbent olarak pirina kullanılmıştır. Adsorpsiyon deneylerinde çalkalamalı inkübatör kullanılmıştır.Çalışmanın etkinliğini kanıtlayabilmek üzere süreye, doza, hıza, sıcaklığa ve pH?ya bağlı çalışarak optimum düzeyde en iyi verim elde edilmeye çalışılmıştır. Deneylerde ?Metilen Mavisi ve Kristal Violet? boyar maddeleri ile hazırlanan sulu çözeltinin arıtılması için süre (dk), doz (mg), hız (rpm), sıcaklık (0C), pH parametreleri denenmiştir. Çalışma sonucunda Metilen Mavisi için; optimum süre 60 dakika, optimum doz 175 mg/200 ml, optimum hız 250 rpm, optimum sıcaklık 25 0C, optimum pH 10 olarak bulunmuştur. Kristal Violet için; optimum süre 120 dakika, optimum doz 175 mg/200 ml, optimum hız 200 rpm, optimum sıcaklık 250C,optimum pH 10 olarak bulunmuştur. Deneysel çalışmalardan sonra, optimum koşullarda laboratuar şartlarında elde edilen sulu çözeltinin arıtımı gerçekleştirilmiştir. Daha sonra da adsorpsiyon işlemine uygun olan izoterm belirlenmiştir. Çalışmalarda Metilen Mavisi için %91, Kristal Violet için %93 verim elde edilmiştir. Çalışma şartlarının optimum olduğu durumlar için kinetik ve termodinamik açısından değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we use method of adsorption from aqueous solution with removal of dyestuffs and pomace used as adsorpbent. Shaking incubator is used during adsorption test. Optimum level conditions selected to be increase the efficiency of the study according to time, speed, dosage, temperature and pH.During the tests, aqueous solution prepared with dyestuffs which are called ?Methylene Blue and Crystal Violet?. The required time(min), dosage (mg), velocity (rpm), temperature (0C) and pH parameters tried for purify the solution. At the end of the study we find the optimum conditions for Methylene Blue and Crystal Violet. Optimum conditions for Methylene Blue; time 60 min, dosage 175mg/200ml, velocity 250 rpm, temperature 25 0C, value of pH 10. Optimum conditions for Crystal Violet; time 120 min, dosage 175mg/200ml, velocity 250 rpm, temperature 25 0C, value of pH 10. After experimental studies, the aqueous solution purified under optimum laboratory condition. After that, the isoterm was determined which suitable on adsorption. During tests, 91% efficiency achieved for Methylene Blue and 93% efficiency achieved for Crystal Violet. Kinetic and thermodynamic evaluations were mad efor optimum study conditions.