Pelajik kılıç (Xiphias gladius Linnaeus, 1758) pragatlarının av verimini artırmada kullanılan ışık çubukları üzerine denemeler
Investigations on light sticks used for increasing catch efficiency of pelagic swordfish (Xiphias gladius Linnaeus, 1758) longlines
  1. Tez No: 327165
  2. Yazar: MEHMET TOLGA TÜZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Swordfish, Xiphias gladius, pelagic longline, light stick
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kılıçbalıkları (Xiphias gladius L. 1758) hemen hemen bütün dünya denizlerinde bulunan ve göç eden balıklardır.Bu çalışmada kılıçbalıklarının pelajik paragatlar ile avcılığı konusunda ışık çubuklarının (light stick) av verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. 20 Eylül 2012 ? 31 Aralık 2012 tarihleri arasında Fethiye bölgesinde toplamda on operasyona çıkılmış ve ölçümler tekne üzerinde yapılmıştır.Yakalanan 50 adet kılıçbalığının genel, ışıklı bölge ve ışıksız bölge olarak değerlendirilerek birim çaba başına düşen av verimi (CPUE) verileri elde edilmiş ve karşılaştırması yapılmıştır. Genel CPUE 130,55 ± 22,72 kg/1000 iğne, ışıklı kısımda CPUE 351,85 ± 61,32 kg/1000 iğne ve ışıksız kısımda CPUE 19,9 ± 4,76 kg/1000 iğne olarak elde edilmiştir. Yakalanan kılıçbalıklarının boy-ağırlık ilişkisi W= 0,0000803LJFL4,059 olarak bulunmuş ve yüksek korelasyon (R² = 0,986) ve pozitif allometrik (b= 4,05 ± 3,92) bir büyüme saptanmıştır.Anahtar sözcükler : Kılıçbalığı, Xiphias gladius, pelajik paragat, ışık çubuğu
Özet (Çeviri)
Swordfish (Xiphias gladius L. 1758) occur in almost all seas of the world and are migrating species.In this study, catch efficiency of light sticks on pelagic swordfish longline were studied. This study carried out from September 20th of 2012 to December 31st of 2012 in Fethiye region and total of ten fishing operations were performed. All measurements made on board.CPUE data of 50 swordfish that caught were obtined and compared as mean, lightened zone and dark zone. Mean CPUE was 130,55 ± 22,72 kg/1000 hooks, CPUE of lightened zone was 351,85 ± 61,32 kg/1000 hooks and CPUE of dark zone was 19,9 ± 4,76 kg/1000 hooks. Lenght-weight relation of caught swordfish were calculated as W= 0,0000803LJFL4,059 and positive allometry (b= 4,05 ± 3,92) and high corelation (R² = 0,986) found out as result.