Ard germeli prefabrike kolon-kiriş birleşiminde kısa konsol etkisi
Short cantilever beam effect on precast post tensioned concrete beam-column connection
  1. Tez No: 327235
  2. Yazar: OSMAN BURAK AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİNEL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ard-germeli birleşim, prefabrik yapı, kiriş-kolon birleşimi, kısa konsol, Post-tensioned connection, precast structure, beam-column connection, short contilever beam
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETARD GERMELİ PREFABRİKE KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİMİNDE KISA KONSOL ETKİSİAKGÜN, Osman BurakYüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ninel ALVERKasım 2012, 111 sayfaBetonarme prefabrik yapıların, özellikle çok katlı sistemler için elverişsiz oluşunun en önemli kriteri, kolon-kiriş birleşiminin yetersiz oluşudur. Bu çalışmada prefabrik yapılar için, moment aktaran bir birleşim yöntemi olan ard-germeli kolon-kiriş birleşimine pozitif katkı sağlamak adına birleşim bölgesindeki kısa konsol uygulamasının etkisi irdelenmiştir.Bu amaçla tasarlanan yeni birleşim detayının performansını incelemek üzere deneysel bir çalışma planlanmış ve testler için 4 adet numune tasarlanmıştır. Bunlardan biri kısa konsolsuz (ARD0) ve diğer üçü (ARD15, ARD25, ARD30) farklı boyutlarda ve kısa konsollu kirişten oluşturulmuştur. Araştırmada deneysel çalışma yapılarak birleşimin kapasitesi taşıyabildiği maksimum yüke göre incelenmiştir. Çalışmanın deneysel bölümünde deplasman kontrollü analizi yapılmıştır ve numunelerin histerik döngüleri %0 ile %4 kat öteleme değerleri belirlenmiştir. Yapı kapasitesi birleşimin rijitliği ve sünekliliği bakımından gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, yapı sistem kapasitesinde kısa konsol katkısı açıkça görülmüştür ve ard germeli birleşimlerde yüksek süneklilik çalışmaları için etkili çözümler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSHORT CANTILEVER BEAM EFFECT ON PRECAST POST TENSIONED CONCRETE BEAM-COLUM CONNECTIONAKGUN, Osman BurakMSc in Civil Engineering DepartmentSupervisor: Assis. Prof. Dr. Ninel ALVERNOVEMBER 2012, 111 pagesThe most important reason for precast concrete being inconvenient for multi-story structures is insufficient beam-column connection. In this study, in order to provide positive contribution to the system performance of post-tensioned beam-column connections, effects of short cantilever beam formation is examined.With this purpose, in order to examme the performance of the new connection, an expemmental work has been planned and four specimens are designed for the tests. One of them (ARD0) is without short cantilever beam and the three others (ARD15, SCP25 and SCP30) are formed with short cantilever beam in different dimensions. The investigation is made experimentally and capacity of connection is investigated according to maximum load that is carried. In the experimental part of this study, displacement controlled analysis is done and hysteresis loops of specimens are obtained between 0% and 4% story drift values. The structural capacities are observed in terms of connection stiffness and ductility. As a result, the contribution of short cantilever beam to the structural capacity of the system is clearly seen and proposed as efficient solution for higher ductility demands.