Nannochloropsis Oculata (Droop)Hibberd (Eustigmatophyceae)'in led lambalar ile büyüme ve yağ biriktirme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of growth and oil accumulation characteristics of Nannochloropsis Oculata (Droop) Hibberd (Eustigmatophyceae)under led lights
  1. Tez No: 327285
  2. Yazar: ÖZGÜR KURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÖKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Nannochloropsis oculata, LED, dalga boyu, aydınlatma, yağ, Nannochloropsis oculata, LED, vawelength, illumination, lipid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Mikroalglerin üretim maliyeti karasal bitkilere nazaran daha yüksektir. Mikroalglerde üretim maliyetinin daha yüksek olmasının sebeplerinden biri de hücrelerin etkin bir şekilde aydınlatılamaması ve aydınlatma işleminin maliyetli olmasıdır. Fakat son yıllarda LED lambalar, yukarıda belirtilen problemleri de ortadan kaldırarak mikroalg kültürlerinde kullanılmaya başlanmıştır.Bu tez çalışmasında, Nannochloropsis oculata (Droop) Hibberd taksonunun büyütülmesinde ve yağ biriktirmesi üzerinde farklı dalga boylarındaki LED lambaların etkisi araştırılmıştır. Nannochloropsis sp. gibi büyüme hızı yüksek, neredeyse tüm deniz balıkları üretim kuluçkahanelerinde kullanılan ve eikosapentaenoik asit (EPA) yağ asit içeriği yüksek olan bu türün üzerine LED lambalarla çok fazla çalışma gerçekleştirilmemiş olması da bu çalışmanın önemini arttırmaktadır. Sonuç olarak, mavi ve beyaz ışıkların kültürü büyütmek amacıyla, beyaz ve kırmızı ışıkların ise hücrelerde stres başlatmak amacıyla daha uygun olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Production cost of microalgae is higher compared to the terrestrial plants. Some of the reasons why production cost of microalgae is higher are those the cells cannot be irradiated effectively and the application is expensive. However, LED lights have recently been used in microalgae cultures eliminating the problems stated above.In this thesis, the effect of LED lights at various wavelengths on growth and oil accumulation of Nannochloropsis oculata (Droop) Hibberd was studied. It is important to study with Nannochloropsis sp., which has a high growth rate, a usage in almost all marine fish hatcheries and a high fatty acid eicosapentaenoic acid (EPA), since LED lights were not studied much in this species. Consequently, it was seen that blue and white lights were better in growth while red and white lights were better to start stress in the cells.