Ulusal kültürün motivasyona etkisi: Sivas ilinde bir araştırma
The effect of national culture to motivation: A research in Sivas province
- Tez No: 327519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Motivasyon, Kültür Motivasyon Etkileşimi, Culture, Motivation, The Interaction of Culture and Motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Çalışmanın amacı, ?kamu ve özel sektör açısından işletme türüne göre demografik özellikler ile kültür ve motivasyon etkileşimini? irdelemektir. Bu konuda uygulamalı çalışmaların azlığı araştırmanın önemini artırmaktadır. Bu amaçlarla kültür ve motivasyon konuları literatürde incelenmiştir. Çalışmanın teorik kısmında birinci bölümde genel olarak kültür ve örgüt kültürü, ikinci bölümde motivasyon, üçüncü bölümde kültür ve motivasyona etkisi konularıincelenmiştir. Dördüncü bölümde ise konuyla ilgili uygulama yapılmıştır. Uygulama kısmında Sivas?ta faaliyet gösteren kamu (TÜDEMSAŞ) ve özel(ESTAŞ) iki işletmenin çalışanlarına anket uygulanmıştır. Araştırmada ele alınan demografik özellikler ile anket soruları arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ve Parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, varyans analizi parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinde Kruskal Wallis ve Man Whitney U ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kamu ve özel sektörde genel olarak bir farklılığın olmadığı, az da olsa bazı küçük farklılıklar görüldüğü söylenebilir. Ayrıca araştırma kapsamındaki işletmelerde genel olarak; statünün ücretten önemli bulunmadığı, açık görüşlere ve eleştirilere tolerans gösterilmediği, ödüllendirme yerine genel olarak cezalandırılmanın kullanıldığı, yönetime yakın kişilerin fikirlerinin daha çok alındığı, sorunlar karşısında çalışanların kendilerini rahat ifade edebildikleri, her durumda yönetime yakın olmanın tercih edilmediği, ayrıcalıklar ve statü sembollerinin genel olarak normal görüldüğü, çalışanların iletişimde üsluba önem verdiği, çalışanların birbirleriyle çıkar amaçlı yakın ilişkiler kurdukları, işin bir para kazanma aracı olarak görüldüğü, masa başı çalışanlara işçilerden daha fazla değer verildiği, diğer cezalandırma araçlarından farklı olarak azarlanmanın çalışanların motivasyonunu daha çok bozduğu, üstlerle astlar arasındaki ilişkilerin duygusal temellere dayanmadığı, yöneticilerin karar verirken daima kendi bilgi ve tecrübelerine güvendikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the interaction of the culture and motivation with the demographic characteristics according to operating mode. Scarcity of the applied studies on this subject raises the importance of the study. For this purpose, culture and motivation issues have been examined in the literature. In the theoretical part of the study, culture and organizational culture in general have been examined in the first chapter, motivation in the second chapter and culture and its effect on motivation issues in the third one. In the fourth chapter, the applications related to the subjects were performed. In the application part, a questionnaire was applied to the employees of the two business organizations, one of which is a public enterprise (TÜDEMSAŞ) and the other is a private one (ESTAŞ). When the interactions between demographic characteristics discussed in the research and questionnaire was performed with the chi-square test and parametric test hypothesis, significance test of the difference between two means was used. Kruskal Wallis and Man Whitney U tests were used when not performed the assumption of parametric analysis of variance test. According to the findings obtained, it could be said that there is no differences in the motivators according to our cultural properties in the public and private sectors in general, but some small ones. However, generally, in the enterprises within the scope of the research: in our society status is not more important than the wage, one does not tolerate others? ideas and criticism, punishment is generally used instead of awarding, the ideas of the people that are closer to the administration are received more often, the employees are able to express themselves easily, being close to the administration is not preferred in every case, privileges and the signs of status are considered to be normal, the employees give importance to the style in communication, the employees make out relationships based on self-interest, the work has been regarded as a means of earning money, white-collar worker are given more importance than the workers, unlike other means of punishment, reprimanding breaks the motivation more, the relations between IIIjuniors and superiors do not depend on emotional basis, and the administrators always count on their own knowledge and experiences when they decide something.