Termal otel misafirlerinin dinlence deneyimleri ile gelecekteki davranış eğilimleri arasındaki ilişkiler
Leisure experience of thermal hotel guests' with relationships of future behavioral tendency
- Tez No: 327595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUTLU UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Müşteri Deneyimi, Deneyimsel Pazarlama, Dinlence Deneyimi Yönetimi, Hedonik ve Akılcı Dinlence Deneyimleri, Thermal Tourism, Customer Experience, Experiential Marketing, Leisure Experience Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde termal oteller için sadece işlevsel (sağlık, dinlence, canlılık, tedavi) hizmet boyutları yeterli olmamakta, farklılaşmak için çaba harcamak gerekmektedir. Bu çaba sunulan ürün ve hizmetlerin duygusal (hedonik) ve işlevsel (akılcı) boyutlarının ortaya çıkarılması ile oluşan deneyimlerdir. Deneyimsel pazarlama yeni bir kavramdır ve turizm işletmeleri pazarlama stratejilerinde deneyimlerin kullanılabileceği en önemli hizmet sektörlerinden biridir. Bu çalışmada, turizm işletmelerinden biri olan“termal otellerde”konukların yaşadıkları hedonik ve akılcı hizmet deneyimlerinin belirlenmesi ve bu deneyimlerin gelecekteki davranış eğilimleri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma konusunda öncelikle kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve devamında konuya ilişkin çalışmalarda kullanılan ölçeklerden yararlanılarak bir anket oluşturulmuştur. Araştırma yöntemi nicel olup; alan araştırmasıyla desteklenmiştir. Araştırma verileri, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Ankara, Nevşehir, Aksaray ve Kırşehir illerindeki termal otellerde konaklayan 387 misafirden kolayda örneklemeyle toplanmıştır.Elde edilen veriler yardımıyla, misafirlerin kişisel özelliklerine bağlı olarak termal otel bağlamında yaşadıkları hedonik ve akılcı hizmet deneyim düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla“Çok Değişkenli Varyans Analizi”(MANOVA) kullanılmıştır. Misafirlerin termal otel bağlamında yaşadıkları hedonik ve akılcı hizmet deneyimlerinin alt boyutları ile gelecekteki davranış eğilimleri (tatmin, bağlılık ve olumlu Ağızdan Ağıza İletişim) arasında doğrusal bir ilişki olup-olmadığını belirlemek için“Pearson Korelasyon Katsayıları”hesaplanmıştır. Son olarak; termal otel misafirlerinin gelecekteki davranış eğilimlerini etkileyen faktörleri belirlemek için“Standart Çoklu Regresyon”analizinden yararlanılmıştır.Elde edilen bulgularda, misafirlerin kişisel özelliklerine bağlı termal otel deneyimlerinin farklılaşmadığı; yaşadıkları deneyimlerle gelecekteki davranış eğilimlerinin pozitif yönlü bir ilişki içinde olduğu belirlenmiştir. Misafirlerin gelecekteki davranış eğilimlerini etkileyen öncellikli deneyim türlerinde ise; estetik, personelle ilgili rasyonel hizmetler, fiyat ve temizlik/hijyen deneyimleri öne çıkmıştır. Elde edilen sonuçların, uygulamada termal otel yöneticilerine misafir deneyimleri tasarlama konusundaki öncelikleri belirlemede önemli ipuçları verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, only the functional dimensions of service (health, leisure, vitality, treatment) is not sufficient for thermal hotels and efforts have been made to differentiate. These efforts, are experiences which have been uncovered products and services offered hedonic and rational dimensions. Experiential marketing is a new concept and experience of marketing strategies used for tourism management is one of the most important service sectors. In this study, identification of hedonic and rational guests' service experiences and investigation of relations of these experiences' future behaviors are aimed at the thermal hotels which is one of the“tourism operators”. The research method is quantitative, designed as field research.First of all, research on the continuation of the conceptual framework developed and afterwards a questionnaire created by using scales used in the studies on the subject. The research method is quantitative and supported by field research. The research data was collected from 387 guests stayed in thermal hotels in Ankara, Nevşehir, Aksaray and Kırşehir provinces stated in the Central Anatolia Region by convenience sampling.The data obtained with the help of thermal hotel guests in the context of personal characteristics, depending on their experience of hedonic and rational levels of service in order to identify the effect of“Multivariate Analysis of Variance”(MANOVA) was used.“Pearson Correlation Coefficients”was calculated to determine whether there is a linear relationship between hedonic and rational service experiences' sub-dimensions and future behavioral tendencies (satisfactory, loyalty and positive word of mouth (WOM) of thermal hotel guests. Finally, in order to determine the factors affecting trends in the thermal behavior of hotel guests in the future“Standard Multiple Regression”analysis was used.According to our findings, regardless of different personal of our guests, there is no difference in their thermal hotel experiences and there is positive effect in their future behavior trends due to their experiences. In primary experiences which affects guests' future behaviour trends, aesthetic, rational services related with staff, price ve clean-up/hygiene experiences came out. It seemed that the results can be yield important tips to thermal hotel managers in practice, about determining preferences in designing guest experiences.