PAF modeli çerçevesinde önleme ve değerlendirme maliyetlerindeki iyileştirmelerin başarısızlık maliyetlerine etkisi üzerine bir uygulama
The effect of improving prevention and appraisal costs on the failure costs within the framework of PAF model: An application
  1. Tez No: 327712
  2. Yazar: İREM BEYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS NACİ TANIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite maliyetleri, PAF modeli, kalite maliyetlerinin iyileştirilmesi, Costs of quality, PAF model, improving on quality costs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma PAF modeli çerçevesinde kalite maliyetleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. İncelenen ilişkinin çerçevesi; kalite maliyetlerinden önleme ve değerlendirme maliyeti olarak da bilinen uygunluk maliyetlerindeki iyileştirmelerin başarısızlık maliyetlerini üzerinde bir etkisinin olup olmadığıdır.Araştırmada ilk önce kalite maliyetleri üzerine literatür çalışmasına yer verilmiştir. Literatür taramasından sonra araştırmanın amacı olan; önleme ve değerlendirme maliyetlerindeki gelişmelerin başarısızlık maliyetleri üzerindeki sonuçlarını görmek üzere olay çalışması yapılmıştır. Olay çalışması Gaziantep ilinde yer alan bir tekstil işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Bunu için işletmenin 2011 ve 2012 yıllarına ait ilk altı aylık verileri dikkate alınarak kalite maliyetleri oluşturulmuş ve sözü edilen dönemler içerisinde kalite maliyetlerindeki değişiklikler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda önleme ve değerlendirme maliyetlerindeki iyileştirmelerin başarısızlık maliyetleri üzerinde pozitif bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is intended to determine the relationship between quality costs within the framework of PAF model. The examined relationship states that improvements in prevention and appraisal costs also known as conformance costs have any impact on the failure costs.Firstly, literature review of the quality costs are explained in this study. After the review, a case study is applied to explain improvements in prevent costs and appraisal costs effect on failure costs in this research. The case study is applied in a textile factory located in Gaziantep province. For this study, first six months data which are belong to 2011 and 2012 has been considered to analyze quality costs. Variation on quality costs has been examined during the same time. As a result of these studies, improvements in the costs of prevention and evaluation, has been concluded positive impact on failure costs.