İşletmelerde örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılık ve iş tatminine etkisi üzerine bir araştırma
An investigation on the effect of organizational silence on organizatinal commitment and job satisfaction
- Tez No: 327725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Sessizlik, Organizational Silence, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Silence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Anket yöntemi kullanılarak Adana ilinde faaliyette bulunan seçilmiş işletme çalışınları üzerinde yürütülen bu çalışmada, örgüt içerisindeki çalışanların belirli konular ve sorunları bildikleri halde üstleriyle bunları konuşmamaları/konuşamamaları şeklinde tanımlanan örgütsel sessizlik olgusunun işgörenlerin örgütsel bağlılık ve iş tatminiyle ne tür bir ilişkiye sahip olduğu araştırılmaktadır. Araştırma sonuçları, örgütsel sessizliğin alt boyutlarından olan ``hata ve düşük performans'' konularında seslerini çıkartan çalışanların örgütsel bağlılıklarının arttığını ortaya çıkarmıştır. Örgütsel bağlılık ile örgütsel sessizliğin bir diğer alt boyutu olan ``taciz ve hakaret'' arasında ise anlamlı fakat olumsuz bir ilişki bulunmuştur. Yani taciz ve hakaretler karşısında seslerini çıkartan çalışanların örgütsel anlamda bağlılıklarının azaldığı tespit edilmiştir. Taciz ve hakarette olduğu gibi ``yetersizlik'' konusunda da seslerini çıkaran çalışanların örgütsel bağlılıklarının azaldığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde, örgütsel sessizliğin alt boyutlarından olan ``hata ve düşük performans'' ile `` amaca hizmet etmeyen kural ve uygulamalar'' konularında daha az sessiz kalındıkça iş tatmini artmaktadır. Yani, hata ve düşük performans konuları ile amaca hizmet etmeyen kural ve uygulamalar karşısında seslerini çıkartan çalışanların iş tatminleri de artmaktadır. Araştırma sonuçları örgütsel sessizlik olgusuyla örgütsel bağlılık ve iş tatmini arasında negatif ilişki olduğu yönündeki hipotezleri büyük ölçüde desteklemektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirilerek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of organizational silence which is characterized by employees who are unwilling to speak up about organizational issues and concerns to top managers, with the organizational commitment and job satisfaction in organizations. The research is based a quantitative analysis. The results indicate that employees who can speak about the `errors and low performance? issues which is one of the subdimension of organizational silence, have a positive impact on employees organizational commitment. However with the `harassment and insult? and `insufficiency? issues which are other subdimensions of organizational silence, have a meaningful but negative relationship with organizational commitment. In other words employees who can speak about `harassment and insult? and `insufficiency? issues in organizations tend to show low commitment. Moreover, the results show that there is a negative relationships between `errors and low performance? and `unnecessary regulations and applications? issues which are another subdimensions of organizational silence, with employees job satisfaction. In other words employees who can speak about `errors and low performance? and `unnecessary regulations and applications? issues show high job satisfaction in organizations. The results of the study show that there is a partially negative relationships between the organizational silence with organizational commitment and job satisfaction. Implications of the research results for the literature on organizational silence, organizational commitment and job satisfaction are discussed.