Yükseköğretim kurumlarında kriz iletişimi
Crisis communication in higher education institutions
- Tez No: 327741
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN MADRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversiteler, Krizler, Kriz İletişimi, Üniversitelerde Kriz İletişimi, İçerik Analizi, Universities, Crises, Crisis Communication, Crisis Communication in Institution of Higher Education, Content Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kurumlar, kriz durumlarında itibarlarını yönetmek için etkin kriz iletişim stratejileri benimsemeli ve uygulamalıdır. Böylece paydaşlar sürekli bilgilendirilerek, kriz sebebiyle oluşabilecek olumsuz algılar azaltılabilir ve ortadan kaldırılabilir. Dolayısıyla kriz iletişimi faaliyetlerine yönelik yapılan çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.Bu çalışmada; üniversitelerin yaşadıkları krizlerin türlerinin neler olduğu ve uyguladıkları kriz iletişim çabaları konusu araştırılmıştır. Krizler ve kriz iletişim çabaları, medyadaki yansımaları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Krizlerle ilgili veriler, Anadolu Ajansı tarafından servis edilen haberlerden elde edilmiştir. Saha araştırmasında, URAP'ın yayınladığı `2000 Yılından Önce Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması' kapsamında dört vakıf ve dört devlet üniversitesi seçilmiştir. Krizlerin ve krize yönelik sunulan cevapların sınıflandırılmasında ve analizinde içerik analizi uygulanmıştır.Araştırma sonucunda Türkiye'deki üniversitelerde yaşanan krizlerin türleri; yerleşke güvenliği, eylemler, protestolar, gizli bilgi kaybı, maddi olanakların kaybı, yönetici ve önemli personel kaybı, personel arası problemler, kazaların artışı, iftira ve dedikodular, gereksiz açıklamalar, söylentiler, örgüt ve çalışanların itibarına zarar, terör, işyerinde şiddet, yolsuzluk, yangın ve salgın olarak belirlenmiştir. Üniversitelerin yerleşke güvenliği, personel arası problemler, kazaların artışı, yolsuzluk ve yangına yönelik hiçbir iletişimsel çaba sarf etmediği görülmektedir. Diğer taraftan, devlet üniversitelerinin kriz çeşitliliği ve sıklık açısından vakıf üniversitelerinden daha geniş kapsamda sorunlar yaşadığı tespit edilmiştir. Vakıf üniversitelerinde meydana gelen söylenti dışındaki tüm kriz türlerine cevap verilmiştir. Ancak devlet üniversitelerinde yaşanan terör, protesto, personel arası problemler gibi birçok krize cevap verilmemiştir. Üniversitelerin yaşadığı krizler ile krize yönelik sundukları cevap genellikle birbiriyle ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Institutions should adopt and implement effective crisis communication strategies to manage their reputations in crisis situations. Thus, the negative perceptions that may occur because of crisis can be reduced and eliminated by continuously informing stakeholders. Therefore, various researches are needed in the area of crisis communication management.The types of crises in universities and their applied crisis communication efforts are investigated in this study. Crises and crisis communication efforts were evaluated within the framework of media reflections. Data related with crises have been obtained from news provided by Anatolia Agency. Four state universities and four private universities were selected for a field survey within the framework of `The Ranking of Universities Founded Before 2000? published by URAP. Content analysis was applied in the classification of crises and responses provided for crises.As a result, the types of crises in Turkish universities were determined as campus safety, actions, protests, loss of confidential information, loss of financial opportunities, loss of key managers and personnel, staff problems, increase of accidents, slander and gossip, unnecessary explanations, rumors, damage to organization and employee reputation, terrorism, workplace violence, corruption, fire and epidemic. It is seen that universities don?t make any communicational effort regarding campus safety, staff problems, increase of accidents, corruption or fire. On the other hand, state universities are encountered with a wider context of crises than private universities are, in terms of crisis diversity and frequency. All types of crises occuring in private universities are all dealt with except rumor. But state universities did not make communicational efforts to some crises like terrorism, protests and staff problems. Crises of universities are generally interrelated in regards to their response provided during crises.