1920-1930 yılları arasında yayımlanmış Türk romanlarında görülen değerler üzerine bir araştırma
Values in Turkish novels published betveen 1920-1930
  1. Tez No: 327788
  2. Yazar: SERDAR ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Kavramı, Cumhuriyet Romanı, Romanlarımızda İşlenen Değerler, Batılılaşma Sorunu, Value Concept, Republican Novel, The Committed Valuesin our novels, Problem of Westernization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışmada 1920 ilâ 1930 dönemi Türk romanları taşıdıkları değerler açısından incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde değer kavramı, değerlendirme, değer atfetme ve değer biçme arasındaki farklar; değer kavramı konusundaki sosyal, psikolojik ve felsefî görüşler aktarılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde tespit edilen değerlerin tanımları ve seçilip incelenen romanların özellikleriyle ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve tanımları belirtilmiştir.Çalışmamızda, betimsel alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 1920-1930 yılları arasında yazılmış Türk romanları; örneklemini ise bu döneme ait ulaşabildiğimiz romanlar oluşturmuştur.Eserlerde işlenen değerler, ilgili kitaplardan fişlenerek bilgisayara aktarılmış, elde edilen veriler nitel açıdan sınıflandırıldıktan sonra, genel değer yargıları açısından yorumlanmıştır.Sonuçta söz konusu dönemde yazılan romanlarda dinî, ahlakî ve estetik değerleri yoğun olarak işlendiği, Batılılaşma anlayışının bir değer olarak yazarlar tarafından romanlarda işlendiği görülmüştür. Batılılaşmanın ortaya çıkardığı temel sorunlar dönem romanları tarafından irdelenmiştir. Asrî yaşam tarzının ahlakî değerlerde oluşturduğu yozlaşma ile aile bireyleri arasında oluşturduğu çatışma üzerinde çoğu dönem romanı durmuştur.Romanların sınıflamasında da belirttiğimiz gibi Tanzimat döneminden beri romanı, toplumu eğitme amacıyla kullanan yazarların bu niyetine yönlendirmeyi de eklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
InthisstudyTurkishnovelswereanalyzedabouttheircarryingvaluesfortheperiod 1930 upto 1920. Inthefirstpart of thestudy of“value”concept, evaluation, valueattribution, and; differencesbetweentheappraisal“value”of theconcept of social, psychologicalandphilosophicalviewsweretransferred.Inthesecondpart of thestudythedescription of thedeterminedvaluesandthecreatedconceptualframework of thepropertiesexamined in selectednovelswereformed. Theaim of thestudy, itsimportance, thelimitationsanddefinitionsweregiven.Inthisstudy, descriptivefieldresearchmethodwasused. Theresearchpopulationwrittenbetween 1920-1930 of Turkishnovels, Thesamplesthatwereachedconsisted of thenovelsfromthisperiod.Thecommittedvalues of theworks, transmittedto a computer on thebooks, Afterqualitativelyclassifiedtheobtaineddata, it wasgenerallyinterpreted in terms of valuejudgments.Afterallthesaidperiodthewrittennovelsareprocessed, religious, moral andaestheticvaluesextensively,“Westernization”wascommitted in novelsbywriters as a valueconcept. The main problemsposedbyWesternizationexaminedbynovels of theperiod. Withthecontemporaryway of life moral valuesBasic problems because of the Westernization were determined and the source of these problems are considered due to the fact that Turkish society couldn?t completely understand these values.As westated in theclassification of Roma in thenovel since the Tanzimat period, in ordertoeducatethesocietythatusestheauthors' intentwasseentoincludetheinserts.