Bazı gıdaların aflatoksin içeriğinin HPLC metodu ile tayini
Analysis of aphlatoxine contents in various food materials with HPLC method
  1. Tez No: 328261
  2. Yazar: H.SİBEL. KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KILIÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikotoksin, Aflatoksin, Gıda Maddeleri, HPLC, Türevlendirme, Mycotoxin, Aflatoxin, Food Material, HPLC, Derivatization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma; Karaman ilisemt pazarlarında açıkta satılan fındık, fıstık, badem, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, karabiber, kırmızıbiber, mısır, küflü peynirve marketlerden alınan ekmeklerde 7 gün boyunca AOAC 991.31 yöntemi ile aflatoksin B1, B2, G1, G2 seviyelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 4 mevsim örnek alınmışve her örnekten 2 paralel çalışılmıştır. Toplam 45 örnekten90 ölçüm yapılmıştır. Küflü peynir ve ekmek örnekleri tek mevsim, diğer örnekler ise 4 mevsim alınmıştır.Toplam 40 örnekte (%88,9) aflatoksin B1, B2, G1, G2 saptanmıştır.Türk Gıda Kodekslerinde ve AB Standartlarındaizin verilen maksimum aflatoksin B1 ve toplam AF bakımından 40 örneğin 4?ünde (kırmızıbiber) belirtilen üst limitlerin üzerinde çıkmıştır.Sonuç olarak, kurugıdalarda (kırmızıbiber hariç)aflatoksin miktarları verilen alt limitlerinde altında bulunmuştur. Fakat dörtmevsimkırmızıbiber örneklerinde bulunan ortalama aflatoksin B1 13,44ppb?dir. Bu miktar aflatoksin B1?in insan sağlığını tehdit edebilecek düzeyde olduğunu ve bu miktarın aşağılara çekilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle İlgili kurum ve kuruluşlara bilgi verilerek gerekli tedbirlerin alınması istenecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, variousfood materialslike nuts, pistachio, almond, dried apricots,dried raisin, dried figs, pepper, red capsicum, corn and moldycheese which were obtained from several open market places in Karaman and bread materialswhich were obtained from markets 7 days long, were analised through AOCA 991.31 method on aphlatoxine B1, B2, G1, G2 contents. Four seasons long specimen were collected and from each specimen 2 analysis were obtained. 90 analysis were evaluatedfrom total 45 specimen. Moldycheese and bread specimen were evaluated only one season, other specimen 4 seasons long. In 40 analysis(% 88,9) aphlatoxine B1, B2, G1, G2 were detected. Acording to Turkish Food Codex and EU Standards in 4 specimen (red capsicum) aphlatoxine content were over the allowed limits. As a result in dried food materials (except red capsicum) aphlatoxine contents were under and in allowed limits. The red capsicum specimen obtained four seasons long had an average aphlatoxine B1 content of 13,44 ppb. This amount exceeds the allowed limit and could be hazardous to human health. This fact will be reported to relatet official departments of the Government.