Kredi derecelendirme ve uluslararası sermaye şirketleri
Credit rating and international capital companies
- Tez No: 328529
- Danışmanlar: DOÇ. DÜNDAR MURAT DEMİRÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: derecelendirme, risk derecelendirmesi, ülke riski, güveninirlik, rating, risk rating, country risk, reliability
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ticaretin gelişmediği ilkel toplumlarda bile borç kavramı sorgulanmış ve yatırımlar bu yönde yapılmıştır. Ticaret hacminin artmasıyla birlikte, bu süreç kredi derecelendirme kuruluşları tarafından sorgulanır olmuştur. Kapitalizm doğası gereği periyodik olmayan krizlere bağlıdır ve bu krizlerin olasılığı değerlendirmek ve tahmin etmek derecelendirme kuruluşlarının önemini arttırmıştır. Son on yılda ekonomik krizlerin tahmin edilmesindeki başarısızlık kredi derecelendirme kuruluşlarına yönelik eleştirilerin artması ile sonuçlanmıştır. Buradan hareketle çalışmamız kredi derecelendirme kuruluşlarının derecelendirmeleri karşılaştırmakta ve standart normal dağılım kullanılarak hazırlanan ve kredi derecelendirme kuruluşlarının kullandıkları ekonomik kriterleri dahil eden bir istatistiksel model içermektedir.
Özet (Çeviri)
Even in primitive societies, the fate of debt was questioned and investments were made in this direction. With the increasing volume of trade, this process has been started to carry out by the credit rating agencies. In contemporary capitalist economies, the nature of capitalism which depends on non-periodic but recurrent crises, the importance of such agencies which audit, rate and evaluate the probability of systemic crises has risen significantly. As a result of certain failures in realising these duties, the criticisms about the credit rating agencies increased in number, especially in the last decade. Starting from the above mentioned fact, this study contains a comparison of the actual ratings of credit agencies and the statistics produced by a statistical model depending on standard normal distribution. In utilising the statistical model, only economic criteria applied by credit rating agencies were used.