Yazımı karıştırılan kelimelerin materyalle öğretimi
The confused words writings by using materials
- Tez No: 328697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dictionary of spelling, guide book, material, the words confused spelling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerine yazımı karıştırılan 54 kelimenin materyalle öğretimi ile ilköğretim Türkçe kılavuz kitaplarındaki etkinliklerle öğretimi arasındaki öğrenme ve kalıcılık düzeyini karşılaştırarak tespit etmek, bu ve diğer kelimelerde etkili ve kalıcı öğrenmenin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Isparta?nın Yalvaç ilçesi Kaymakam Abdurrahman Bey Ortaokulu 8/A ve 8/C sınıfından yirmi beşer olmak üzere toplam 50 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya başlamadan önce bu sınıflara öntest amaçlı bir metin yazdırılmış ve sonuçlar arasında anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Bu iki sınıftan 8/A sınıfı deney grubu, 8/C sınıfı da kontrol grubu olarak yansız atama (rastgele/ random) ile belirlenmiştir. Deney grubuna materyal kullanılarak kontrol grubuna ise kılavuz kitaptaki etkinlikler denkliğinde hazırlanan farklı etkinlikler uygulanarak 5 hafta ders işlenmiştir. Bu 5 haftanın sonunda her iki sınıfa da sontest uygulanarak öğrenme düzeyleri karşılaştırılmıştır. 6 hafta geçtikten sonra her iki gruba da kalıcılık testi uygulanarak öğrenilenlerin hatırlanma düzeyleri belirlenmiştir. Çalışma sonunda elde edilen veriler Excell ve SPSS 16.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirilme neticesinde gruplara işlenen dersler sonrasında yöntemlerin etkililiğini ve öğrenmeye etkisini ölçmek amacıyla uygulanan sontestten elde edilen aritmetik ortalama düzeylerinde ve öğrenilenlerin hatırlama düzeylerini ölçmek amaçlı yapılan kalıcılık testinde deney grubu lehine anlamlı bir fark ortaya çıktığı tespit edilmiştir. nahtar Sözcükler: ?mla (yazım) kılavuzu, kılavuz kitap, materyal, Yazımı Karıştırılan Kelimeler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide to make learning more permanent and efficident and to determine by comparing the level of permanence and learning between the activities in Turkish guide boks and teaching of them with the help of material teaching to the 8th grade students. The study group of the research includes in the total 50; 25 from 8/A and from 8/C classes attending in Kaymakam Abdurrahman Bey Elementary school in Yalvaç, a town in Isparta. Before starting the study a text has been written by the students for the first text and it has been revealed that there is no significant difference between the results. From these classes, 8/A was selected as experimental group and 8/C was selected as control group randomly. The lesson was made with the experimental group by being used material and with the control group by being applied the activities which were prepared in equivalence of guide boks. After the specified periodi the level of learning was compared by being applied final test to both of the classes. After six weeks, the level of remembering which had been learned was compared the permanency test to both of the classes. The data abtained from the study were evaluated via SPSS 16.0 package program and Excell, then the following result eas obtained. It has been seen that arithmetic average obtained from final test which was applied for measuring the effect on learning and efficiency of method after making lessons with groups. In the permanence test made whit the aim of measuring the level of remembering which had been learned, a significant difference appeared in favor of experimental group.