Gazetecilerde iş stresi: Balıkesir ili yerel basınında çalışan gazetecilerin iş stresi kaynaklarına ilişkin bir uygulama
Work stress of the journalists: A study on the work stress sources of journalists in the local press in the province of central Balıkesir
  1. Tez No: 328777
  2. Yazar: VİLDAN BAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Journalism, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Gazeteci Stresi, Örgütsel Stres Kaynakları, Work stress, stress of journalist, organizational stress sources
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı iş stresinin gazeteciler üzerindeki etkisini ve gazetecilerin örgütsel stres kaynaklarının neler olduğunu ortaya çıkarmaktır.Araştırma tarama modelindedir. Bu çalışmada veriler anket ve kaynak tarama ile toplanmıştır. Araştırmada, gazetecilerin demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel değişkenlerini ve iş stresini belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Balıkesir il merkezindeki yerel basında 2012 yılında görev yapmakta olan gazeteciler oluşturmaktadır.Araştırmada tesadüfi örneklem yoluyla belirlenen 35 gazeteciye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SSPS programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of the work stress on the journalists and what the organizational stress sources of them are. The study was carried out through the screening model. The data was collected through survey and literature review. The study used the survey form to establish the demographic, socio-economic and cultural variables of the journalists and the work stress. The scope of the study consists of the journalists working for the local press in the province of central Balıkesir, in 2012. The survey was conducted on the thirty five journalists determined through random sampling method. The data obtained at the end of the study was analyzed through SSPS program.