Arap gölge oyunu
The Arabic shadow play
- Tez No: 328805
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap gölge oyunu, bn Dânyâl, Memluk, Mısır, Karakûz, Ayvâz, Tayfu?l-Hayâl, Arabic shadow play, bn Daniyal, Mamluk, Egypt, Karakûz, Ayvâz, Tayfu?l-Hayâl
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Arap gölge oyununun tarihi seyri, dramatik yapısı, kişileri, türleri ve yazılı eserleri hakkında bilgi verilmek suretiyle bu alandaki bilgi eksikliğinin giderilmesi hedeflenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde gölge oyununa genel bir bakış, gölge oyununun çeşitleri ve gölge oyununun doğuşunda rol oynayan önemli coğrafyalardan bahsettikten sonra birinci bölümde, Arap gölge oyununun miladî VII. yüzyıldan itibaren tarihi seyri ele alınmıştır. İkinci bölümde, Arap gölge oyununun türleri, dramatik yapısı, teknik ve dramatik kişileri incelenerek bu konular hakkında temel bilgiler verilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde Mısır, Lübnan ve Suriye'de yazılmış gölge oyunları hakkında genel bilgiler verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, by giving information about the historical progress, dramatical structure, characters, genres and written works of the Arabic shadow play, it is aimed to compensate for the lack of knowledge in this field. The study is composed of three parts. In the introduction part, after dealing with a general overview of the shadow play, its types, and important regions which palys a role in the emerging of the shadow play, in the first part the historical progress of the Arabic shadow play from the 7th century AD onwards is discussed. In the second part the genres, dramatical structure, technical and dramatical characters of the Arabic shadow play are analyzed through giving basic information about them. Finally, in the third part the study is completed by giving general information about the shadow plays written in Egypt, Lebanon and Syria.