İllüstrasyon dersindeki zenginleştirilmiş öğretim ortamının öğrenci davranışlarına, ürünlerine ve görüşlerine yansıması
Illustration courses enhanced teaching of environment student attitudes products and reflection of the opinions
- Tez No: 328840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUTKU DİLEM KALAFAT ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel öğretim ortamı, Zenginleştirilmiş öğretim ortamı, İllüstrasyon, İllüstrasyon teknikleri, Öykü resimleme, Traditional teaching environment, enriched teaching environment, illustration, illustration techniques, and story illustration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez illüstrasyon dersi öykü resimleme modülü öğretme yöntemi ve öğretme ortamlarını incelemeyi, uygulanan yöntem ve tekniklerin öğrenci davranışları ve öykü resimleme tasarımları üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır.Bu araştırmada, iki grup son test kontrol guruplu model uygulanmış, gruplar deney (N:21) ve kontrol (N:21) grubu olarak tanımlanmıştır. 2011- 2012 Eğitim ? Öğretim yılı Ankara ilinde bulunan Etimesgut Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile Hayri Aslan Kız Teknik ve Meslek Lisesi Grafik ve Fotoğraf Bölümü İllüstrasyon Dersi Öykü Resimleme Modülü Öğretimi alan 11. Sınıf öğrencileri araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır.Araştırmanın veri toplama araçları, haftalık gözlem formu, ürün değerlendirme ölçeği, öğrenci ders değerlendirme anketidir. Gruplara, araştırmacı tarafından sekiz haftalık öğretim uygulanmıştır. Kontrol grubuna, geleneksel öğretim ortamı ile öykü resimleme modülü öğretimi, deney grubuna, zenginleştirilmiş öğretim ortamı ile araştırmacı tarafından hazırlanan kuru ? sulu boya, marker, ekolin boya ve kolaj tekniklerini içeren öykü resimleme öğretimi uygulanmıştır. Gözlem formları dereceli puan cetveli ile puanlanmış ve madde bazında T testi uygulanmıştır. Ürün değerlendirme ölçeği sonuçlarına T testi uygulanmış, öğrenci ders değerlendirme anket sonuçları frekans ve aritmetik ortalamalarına madde bazında T testi uygulanarak öğretimler arasındaki farklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Tüm ölçek verileri analiz edilerek yorumlanmıştır.Bulgular, geleneksel ve zenginleştirilmiş öğretim ortamlarında verilen öykü resimleme öğretimleri arasında farklar olduğunu göstermiştir. Zenginleştirilmiş öğretim ortamı ve araştırma kapsamında hazırlanan öykü resimleme öğretiminin; öğrenci davranışlarını olumlu yönde etkilediği, ilgi ve istek düzeyinin öğretim süresince giderek artan bir seyir izlediği tespit edilmiştir. Bilgi konularının ve illüstrasyon tekniklerinin araştırma kapsamında hazırlanan öğretim içeriğinde değiştirilmesi ile öykü resimleme illüstrasyonu tasarımında, tasarım öğrencisinin bilinç düzeyinin artması sağlanmış, tasarımların işlevselliği ve yeterliliği konusunda gelişme sağlanmıştır. Grupların aldıkları öğretimler ve öğretim ortamları ile ilgili görüşlerinde kontrol grubunda kararsızlık ve olumsuzluk görüşünün hâkim olduğu, deney grubunda olumlu görüşünün hâkim olduğu genellemesine ulaşılmıştır. Zenginleştirilmiş öğretim ortamı ve hazırlanan öykü resimleme öğretiminin, öğrenci davranışları ve öykü resimleme illüstrasyonu tasarımlarına ve öğrenci görüşlerine yansımasının olumlu yönde etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine teaching methods and environments of illustration course story illustration module. It also purposes to identify the effect of applied methods and technics on the student?s behavior and story illustration designs.In this research post ? test control group model with two groups is applied and these groups are identified as experimental (N: 21) and control (N: 21) groups. Students who take the story illustration module education in Ankara Etimesgut Girls? Technical and Vocational High School and Hayri Aslan Technical and Vocational High School in students of graphics and photographs section in 11st class 2011- 2012 academic year constitute the working group of study.Research data collection tools are weekly observation form, product rating scale, and student course evaluation questionnaire. Eight weeks of teaching is applied by the researcher to groups. Traditional teaching environment and the story illustration module education are applied to the control group. Enriched teaching environment and the story illustration module education which consists of dry ? wet paint, marker, ecoline paint and collage techniques prepared by researcher is applied to the experimental group. Observation forms are evaluated by grade scorecards and T-test was performed on the basis of article. T ? test was applied to the results of product assessment scale, student course evaluation survey results and the arithmetic average of the frequency differences between the substance to be determined on the basis of teachings in T ? test were studied. All scale data are analyzed and interpreted.Results show that there are differences between traditional and enriched educational settings in story illustration education. This research underlines that enriched teaching environment and story illustration education which is prepared for this study has a positive effect on the student?s behavior and motivation levels were determined during training followed by an increasing trend. Information prepared within the scope of research topics and techniques of illustration, illustration of the story by changing the design of the training content, design students, to increase awareness achieved, progress has been made on the adequacy of design and functionality. Groups on the observations in the control group received training and learning environments is dominated by indecision and negative view of the experimental group achieved a positive outlook is dominated by a generalization. Enriched academic environment and training in the story, illustration, story illustration illustrations of student?s behavior, student observation and a positive reflection of the design is to be effective.