Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre etiği algıları üzerine bir araştırma
A research on preservice science teachers? perceptions of environmental ethics
- Tez No: 328872
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre etiği, çevre eğitimi, fen bilgisi öğretmen adayı, Environmental ethic, environment education, undergraduate science student
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenlerinin sahip olduğu çevre etik algılarını belirlenmesi ve ?Çevre Bilimi? dersinin, bu dersi alan öğretmen adaylarının algılarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden özel durum yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2011 ? 2012 öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma bir özel durum çalışması olduğundan, amaçlı örnekleme yöntemi ile örneklem oluşturulmuştur. Araştırmada iki örnekleme ihtiyaç duyulmuştur. Yirmi Fen Bilgisi üçüncü sınıf öğretmen adayına hazırlanan taslak form uygulanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik bu şekilde sağlamış ve 5 açık uçlu sorudan oluşan form 167 öğretmen adayına uygulanmıştır. Elde edilen veriler için içerik analizi yapılmıştır ve kategoriler oluşturularak tablolar halinde sunulmuştur.Araştırma sonuçlarına göre genel olarak Fen Bilgisi öğretmen adaylarının çevre etiği algısına yönelik görüşleri, bireylerin yaptığı işlemler sonucunda canlıların yaşamına zarar verdiği ancak bu durumun bilinçlendirme ile giderilebileceği yönündedir. Bu bağlamda öğretmen adaylarının çevreye yönelik algılarının insan haklarından ziyade, canlıların yaşamlarını olumlu yönde etkileyecek boyutta olduğu söylenebilir. Ayrıca ikinci ve dördüncü sınıf öğretmen adaylarının algıları karşılaştırıldığında, her iki gruptaki öğretmen adayının görüşlerinin paralellik göstermesi, ?Çevre Bilimi? dersinin bu görüşleri çok fazla etkilemediği görülmektedir. Araştırma sonunda çevre etiği konularının fen ve teknoloji derslerinde ele alınması, bunun sadece ilköğretimle değil ortaöğretim ve yükseköğretim derslerinde de dikkate alınması ve çevre için etik konusunda öğretmenlere hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi gibi çeşitli öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed in this study that the science teachers? perception of environmental ethics is specified and the effects of ?Environment Education? lesson on the preservice teachers.Special case method from qualitative research method was used in this study. The working population of the study consists of the undergraduate students of Karadeniz Technical University Fatih Faculty of Education, Department of Science Education. Due to the fact that this study is a case study, the sample was formed with the purposeful sampling method. Two samples were needed in the research. The draft plan was applied to 20 third grade undergraduate science students. That is how validity and reliability are secured and the form consisting 5 open ended-questions were applied to 167 undergraduate students. Content analysis was made for the information gathered from the students and they were presented as charts.According to the research results, the opinions of the undergraduate science students are that they believe the individuals? harms the life of the living beings, but they also believe that this situation can be resolved by raising the awareness. In this regard, undergraduate student?s perceptions on the environment give on to rather than human rights, but to making the life better for the living beings. Then again, when the second and fourth grade undergraduate students? perceptions are compared, it is seen that they show parallelism, which means, ?Environment Education? lesson does not have much effect on their perceptions. At the end of the research, it is suggested that the subjects concerning environment ethics should be discussed in science and technology lessons, and not only in primary education, but in secondary and higher educations, and also ethic for the environment themed in service trainings should be organized for the teachers.