Üniversitelerde idari personelin iş doyumlarına ilişkin algıları (Gazi Üniversitesi örneği)
The perceptions concerning job satisfactions of the administrative staff at universities (A sample of Gazi Üniversity)
- Tez No: 328873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Üniversite, İdari Personel, Job satisfaction, University, Administrative staff
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, Gazi Üniversitesi idari personelinin iş doyumunu etkileyen faktörlerin neler olduğunun tespit edilmesi ve üniversitelerde idari personelin demografik özellikleri ile iş doyumuna ilişkin algıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığınıaraştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın problemi açıklanarak, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve bu konudaki tanımları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, iş doyumu hakkında kuramsal bilgiler verilmiştir. İş doyumunun kavramı, tanımı, iş doyumunun personel, yönetici ve örgüt açısından yararları, işdoyumunu etkileyen faktörler, iş doyumuyla ilgili teorik yaklaşımlar ile çalışmada belirlenen iş doyumu boyutları kuramsal olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, araştırma ile ilgili genel bilgiler yanında araştırmanın yöntemi ve takip edilen çalışmalar, araştırmanın örneklemi, ölçüm araçları verilmiştir. İncelenen boyutlar ile iş doyumu arasındaki ilişkiler ve idari personelin algıları incelenmiştir. Araştırmada, tarama modeli araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tarama araştırmaları, geçmişte ya da halen var olan bir durumu betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımları olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmayı yapmak üzere,“İş Doyum Ölçeği”Gazi Üniversitesinde 2011-2012 yılında görev yapmakta olan 365 idari personele uygulanmıştır.Dördüncü bölümde, Gazi Üniversitesinde çalışan idari personel üzerinde gerçekleştirilen ve iki bölümden oluşan bir araştırma yapılmıştır. Daha önceden yapılmış çalışmalardan hareketle hazırlanan soru formunun birinci bölümünde, araştırmaya katılan çalışanlara ait elde edilen demografik özelliklere ilişkin algılarıincelenmeye çalışılmıştır. Yine bu bölümde yapılan t testi ve varyans analizi testi sonucunda farklılık arz eden demografik özellikler kontrol değişkeni olarak ele alınmışve her bir iş doyumu boyutlarının diğer iş doyumu boyutları üzerindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Buna göre, genel iş doyum düzeyini ölçmek için, verilerin iviv çözümlenmesinde öncelikle minimum, maksimum, aritmetik ortalama ve standart sapma betimsel istatistikleri hesaplanmıştır. İdari personelin iş doyumunun çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amacıyla ilişkisiz ölçümlerde t testi, tek yönlü varyans analizi, çoklu karşılaştırma LSD testi hesaplanmışve sonuçlar yorumlanmıştır. Analizler sonucunda, unvan değişkeninin genel işdoyumunda farklılık yaratmadığı, cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlerinin ise, genel doyum üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu doğrultuda, Demografik özelliklere göre, cinsiyet alanında erkek idari personelin kadın idari personele göre iş doyumu yüksek olduğu belirlenmiştir. 18?25 yaş grubunun diğer yaşgrupları arasında iş doyumu en yüksek grup olduğu görülmektedir. Eğitim durumu yükseldikçe işten alınan doyum azalmaktadır. Çalışma süresine göre, iş doyumu algısına ilişkin anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın iş doyumunun boyutları bazındaki bulguları ise şöyledir. Araştırmaya alınan beş iş doyumu boyutlarından, iş doyumunun en çok ?yönetim? boyutunda; en az ise ?çalışma arkadaşları? boyutunda olduğu belirlenmiştir. Beşinci bölümde ise, araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında iş doyumuna yönelik ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine factors which affect the job satisfaction of administrative staff at Gazi University and to investigate whether there is a significant difference between the demographic characteristics of the administrative staff and their perceptions concerning job satisfaction. It consists of five chapters. In the first chapter, the research problem is explained and the purpose and significance of the study, assumptions, limitations, and definition of terms are presented. In the second chapter, theoretical information about job satisfaction is given. The concept and definition of job satisfaction; the benefits of job satisfaction regarding the employees, managers and the organization; the factors that impact job satisfaction; theoretical approaches to job satisfaction; and the various dimensions of job satisfaction that are considered are presented theoretically. In the third chapter, general information about the study is presented, as well as the research method, sampling methods and measurement tools. The perceptions of the administrative staff and the relationship between various factors and job satisfaction are examined. Screening model was used for this study the screening research is described as the research approaches which aim to determine a previous or actual situation as it exists. In this research, ?Job Satisfaction Scale? conducted among 365 administrative staff at Gazi University in 2011-2012. In the fourth chapter, a field research that consists of two sections was conducted amongst administrative staff of Gazi University. In the first part of the questionnaire, which is prepared based on the previous studies, the perceptions related to the demographic characteristics of the employees are investigated. Also, in this section, the demographic characteristics that show significant difference in the t test and variance vivi test analysis are used as control variables; and various dimensions of job satisfaction and their impact on each job satisfaction dimension are examined. Accordingly, in order to measure the level of overall job satisfaction, the minimum, maximum, arithmetic mean and standard deviation are calculated first for analysing data. In order to determine whether job satisfaction of the administrative staff differs based on several variables, t test, one-way analysis of variance, multiple comparison LSD test are used and the results are interpreted. As a result of this analysis, it is found that the job title does not make a difference on job satisfaction, but gender, age, education and length of employment have significant impact on overall job satisfaction. In this respect, male administrative staff has higher job satisfaction compared to female administrative staff. 18-25 age group has the highest job satisfaction among the other age groups. Job satisfaction decreases with increasing education level. Based on the length of employment, significant differences are observed in perceptions of job satisfaction Some of the findings of this research on job satisfaction are: Among the five dimensions of job satisfaction that are considered, job satisfaction is the highest in the“management”dimension and it is the lowest in the“colleague”dimension. In the fifth chapter, in the light of the findings of this research, some recommendations are provided for the future research on job satisfaction.