Bilim ve sanat merkezlerinde sanat (Resim) alanında proje tabanlı öğrenme yaklaşımına göre hazırlanan görsel sanatlar eğitimi uygulamasının bir değerlendirmesi (Yasemin Karakaya Bilsem örneği)
An evaluate a visual arts education application prepared in accordance with the approach of project-based learning of arts (painting) at science and arts center(A case from Yasemin Karakaya Bilsem)
  1. Tez No: 328880
  2. Yazar: HÜDA SAYIN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENİZ AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekliler Sanat Eğitimi, Bilim ve Sanat Merkezi, Proje Tabanlı Öğrenme, Görsel Sanatlar Eğitimi, Proje, Etkinlik, Eylem araştırması, Gifted/Talented Children Art Education, Science and Arts Center, Project-Based Learning, Visual Arts Education, Project, Activity, Action Research
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 413
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezlerinde sanat (resim) alanında proje tabanlı öğrenme yaklaşımına göre hazırlanan görsel sanatlar eğitimi uygulamasının bir değerlendirmesi yapmaktır. Araştırmada, proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile hazırlanan resim (sanat) proje uygulamasının basamaklarının nasıl gerçekleştiğini, ortaya çıkan sorunların neler olduğunu, proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile ilgili öğrenci ve öğretmen görüşlerinin neler olduğu araştırılmıştır.Araştırmada nitel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın problemi, alt amaçları, çalışma grubu ve araştırmacının çalıştığı kurumda araştırma yapması göz önünde bulundurulduğunda araştırmanın yönteminin eylem araştırması olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Araştırmada kolay ulaşılabilir durum örneklemi kullanılmıştır.Araştırma amacı doğrultusunda ilk olarak dört farklı branşın içerisinde bulunduğu resim (sanat) proje çalışması için uzmanlarla beraber proje planı hazırlanmıştır. Araştırmanın uygulaması, 2009 Temmuz ayında Ankara'da Bilim ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya proje üretim döneminde yer alan 9'u kız, 3'ü erkek olmak üzere toplam 12 öğrenci ile uygulamada yer alan araştırmacıda dahil olmak üzere 5 öğretmen katılmıştır. Hazırlanan resim (sanat) proje planı on günlük (seksen ders saati) bir süreç içerisinde uygulanmıştır. Araştırma verileri; Öğrenci Kişisel Bilgi Formu, Öğrenci Odak Grup Görüşme Formu, Öğretmen Görüşme Formu, Video Kayıtları, Öğrenci Günlükleri ve Öğrenci Proje Dosyası olmak üzere farklı veri toplama araçlarıyla toplanmıştır.Verilerin çözümlenmesinde içerik analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen verilerin içerik analizi ile çözümlenmesinde NVivo 9.0 programı kullanılmıştır. Araştırma verileri içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmanın alt amaçları temel alınarak tema ve kodlar oluşturulmuştur. Bulgular tanımlanmış ve yorumlanmıştır.Araştırma sonuçları, Bilim ve Sanat Merkezinde proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile hazırlanmış resim (sanat) proje uygulama sürecinin sorunları olmasına rağmen sürecin verimli geçtiğini göstermektedir. Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile hazırlanan görsel sanatlar uygulama süreci incelendiğinde, Bilim ve Sanat Merkezlerinin amaçlarına paralellik göstermektedir. Uygulamada, öğrencilerin motivasyonlarının arttığı, sunum yapma, sorumluluk alma, eleştirel düşünme, sosyal etkileşim ile araştırma, problem çözme becerilerini geliştiği görülmüştür. Ek olarak, öğrenenlerin çalışmadan büyük keyif aldığı, katılımcıların süreç içerisindeki yükümlülüklerinin arttığı, öğrenen ve öğreten için öğrenme ortamı daha anlamlı hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to evaluate a visual arts education application prepared in accordance with the approach of project-based learning of arts (painting) at science and arts center. In this research, how the application of a painting project prepared with the project-based learning approach was gradually processed, what problems arose, and what learners and teachers thought of the project-based learning approach were studied.In this research, qualitative collection data method was used. Considering the problem of it, its secondary purposes, research group and the fact that the researcher does the research where she works, the model of the research was decided to be action research. Also, in the research, easily accessible situation sampling was used.In view of the research purpose, initially for the painting (arts) project including four different branches, the plan of the project was prepared with some specialists. The study was applied in the Science and Arts Center in Ankara, in 2009 July. The participants were 9 schoolgirls, 3 schoolboys in a project preparation term and 5 teachers except for the researcher. The painting (arts) project planned was carried out in 10 days (80 class hours). The data were gathered through ?Personal Student Information Form?, Student Focus Group Interview Form?, Teacher Interview Form?, ?Video Recording?, ?Student Diaries? and ?Student Portfolios?.Content analysis method was used to analyze the data with the help of NVivo 9.0 program. With respect to the sub-goals of this research, the data, being analyzed by means of content analysis, were identified and interpreted by using themes and codes.The results of the research indicated that the process was productive, although there were problems in the course of the painting project application process prepared in accordance with project-based learning approach at a science and arts center. When the project-based learning approach was studied, it was seen that it was correlated to the goals of science and arts centers. In practice, it was seen that students? self-confidence improved, and their skills of presentation, taking responsibilities, critical thinking, social interaction, as well as those of researching and problem solving developed. In addition, it was understood that learners got a lot of pleasure from the study, that the responsibilities of the participants increased, and that learning environment became more meaningful for both learners end teachers.