Ankara kongre turizmi potansiyeli
A perception of convention in Ankara
  1. Tez No: 328897
  2. Yazar: KEMAL ENES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Önem-Performans Testi, Ankara, Kongre Turizmi, Importance-Performance Test, Ankara, Convention Tourism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı Ankara' daki kongre turizminin mevcut ve potansiyel durumunun değerlendirilmesi ve kamu kurumlarının belirledikleri hedeflere ne kadar ulaşıldığının ortaya konmasıdır.Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmanın materyalini Ankara'daki 5 yıldızlı 14 otel ile 200 kişinin üzerinde toplantı olanağı sunabilen 4 adet 4 yıldızlı otelin toplantı organizasyon yöneticileri, uluslararası kongre ve toplantı birliğine üye 6 adet seyahat acenta yetkilisi, 1 adet kongre ve toplantı merkezi yöneticisi ,kongre ve toplantı talebinde bulunan sivil toplum örgütü organizatörleri, özel kamu kurumları çalışanları, banka çalışanları ve akademisyenler arasından kongre turiziminde hizmet sunan ve bu hizmetlerden yararlananların eşit olarak oluşturulduğu ankete katılmayı kabul eden 51 katılımcı oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket görüşme formu kullanılmıştır. 1999 yılında Nevada Üniversitesi, William F. Harrah Hotel Administration yüksek lisans programında yapılan ?THE PERCEPTION OF KOREA AS A CONVENTION DESTINATION? isimli tez çalışmasında ?Sung-Ae Jung? tarafından geliştirilen anket formu Türkçe'ye çevrilerek kullanılmıştır. Cronbach's Alpha güvenilirlik testi uygulanmıştır. 0,709 ile 0,805 arası değerler elde edilmiştir. Önem-performans analizi ile soruların önemlilikleri ve Ankara' nın mevcut performansı ortaya konulmuştur.Ankara'da alışveriş olanakları ve bölgenin uygun fiyatlılığı konusu önemli olmakla beraber Ankara bu konuda yeterli değildir.Ankara için önemli olan ve Ankara' nın performansının iyi olduğu alanlar; otellerdeki servis standartları, yemek kalitesi, kişisel güvenliğin derecesi, bölgeye ulaşım imkanları, insanların konukseverliği, uluslararası standart kongre araçlarına sahip olmak ve bölgenin imajıdır.Özgün kültürel kalıntılar, doğal güzellikler ve alternatif boş zaman seçenekleri bulgulara göre önemli olmayan ve Ankara'nın performansının da düşük olduğu alanlardır.Bu bulgulara dayanarak mevcut durumları koruma ve geliştirmeye yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The porpuse of this study is to investigate the existing and potential situation of convention tourism in Ankara and to find out how far public institutions have reached their targets.The material of the study for which survey method has been used is composed by 51 participants who accepted to take part in the survey including convention organization managers of 14 five-star hotels and 4 four-star hotels which can provide convention oppurtunity for more than 200 people, 6 travel bureau officer who are members of international congress and convention unity, 1 congress and convention center manager, representatives of non-governmental organizations who demand congresses and conventions, personel of public and private institutions, bank officers, and academics.Questionnaire form has been used as the data collection tool of the study. The questionnaire form developed by ?Sung-Ae Jung? in his thesis ?THE PERCEPTION OF KOREA AS A CONVENTION DESTINATION? for the master of Arts degree in the University of Nevada, William F. Harrah Hotel Administration graduate program has been translated to Turkish and used for this study. Cronbach?s Alpha reliability test has been conducted. Rates between 0,709 and 0,805 have been obtained. The significance of the questions and Ankara?s existing performance has been revealed by significance-performance analysis.Ankara shopping facilities and affordability ofhe region are important but Ankara is not enough for these matters.The areas which are important for Ankara and its performance is good at are; service standards in hotels, food quality, personal security levels, transportation, hospitality, having internationally standard convention facilities and image of the region.According to the results, authentic cultural remains, natural beauty and alternative leisure time activities are the areas which Ankara,s performance 'is not good enough and which are not very important.Taking into account these results, some suggestions to keep the current sutiation and develop them.