Deneysel diyabet oluşturulmuş sıçanların testis dokularında egzersizin koruyucu etkilerinin incelenmesi
The protective effects of exercise on experimental diabetes in rat testis
- Tez No: 328940
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Morfoloji, Histology and Embryology, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, erkek infertilitesi, apoptozis, PCNA, sıçan, Diabetes mellitus, male infertility, apoptozis, PCNA, rat
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Histoloji ve Embriyoloji) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dünya popülasyonunun büyük bir kısmını etkisi altına alan metabolik bir hastalık olan diabetes mellitus, hastalığın erken ve geç dönemlerinde birçok doku ve organda hasara yol açmaktadır. Sperm üretiminin gerçekle?tiği yer olan testislerde diyabetli ki?ilerde ciddi hasar meydana geldiği bilinmektedir. Bu nedenle yapmı? olduğumuz çalı?mada, streptozotosin ile deneysel diyabet olu?turulan sıçanlara egzersiz uygulamasının testis dokusuna olası olumlu etkileri histolojik olarak ara?tırılması, PCNA ve TUNEL metodları kullanarak ortaya çıkacak deği?iklikleri göstermeyi amaçladık. Çalı?mamızda ağırlıkları 250-300 gr arasında deği?en, aynı biyolojik ve fizyolojik özelliklere sahip 42 adet Sprague Dawley erkek sıçan kullanıldı. Kontrol grubu, diyabet grubu, yoğun egzersiz ve hafif egzersiz grubu olmak üzere 4 farklı grup olu?turduk. Diyabet grubuna tek doz 40mg/kg streptozotosin uyguladı. Yoğun egzersiz ve hafif egzersiz grubuna ise diyabet olu?madan 3 gün önce egzersize ba?lanıp 3 gün sonra tek doz 40mg/kg streptozotosin verilerek deneyin sonuna kadar egzersiz uygulandı. Dört hafta süren deneyimiz sonunda deneklerimizin testis dokuları alınarak histolojik ve immünohistokimyasal boyamalar uygulandı. Morfometrik olarak da; vücut, seminifer tübül çapları testis ağırlıkları, kan-glukoz düzeyi ve Johnson Skoru ölçüdü. Çalı?mamızdaki bulgularda diyabete bağlı olarak vücut ve testis ağırlığı ve Johnson skorunda azalmanın meydana geldiği gözlemlendi. Kontrol grubuna ait testis dokusu normal görünümlü iken, diyabet grubunun testis dokusunda ise tübüllerin çoğunda atrofik deği?ikliklere rağmen primer spermatosit ve spermatidler izlenmekteydi. Bazı hücrelerin bazal membrandan ayrılarak lümene döküldüğü görüldü. Yoğun egzersiz gurubunda seminifer 53tübüllerin çoğunda hücrelerin bazal membrandan ayrılıp lümene döküldüğü ancak sertoli hücreleri ve spermatozoaları da içeren spermatogenetik seri hücrelerinin varlığını koruduğu izlendi. Hafif egzersiz grubunda seminifer tübüllerin çoğu normal yapıya yakın olup kontrol grubuyla mikroskobik yönden önemli bir fark olmadığı görüldü. Apoptotik indeks diyabetgrubunda artarken yoğun egzersiz ve hafif egzersiz grubunda azaldığı görüldü. PCNA indeks değerlerinin diyabet grubunda azalırken yoğun egzersiz ve hafif egzersiz grubunda arttığını gözlemledik. Sonuç olarak, diyabetin sebep olduğu infertilite olgularında egzersizin önemli bir rol oynayabileceğini dü?ünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Diabetes is a metabolic disorder effecting most of the world?s population causes damage in many tissue and organs in both early and late stages. It is already known that in diabetic patient there is serious damage in testes where sperms are produced. Therefore, we have done this study, streptozotocin (STZ) diabetic rats with the literature, which has been shown that effects of exercise, slow and fast application of testicular tissue, the possible positive effects of exercise and were investigated histologically changes and PCNA and TUNEL methods will be aimed to show the revealing of changes. In our study, we used 42 Sprague Dawley male rats with similar biologic and physicologic characteristics and which were between 250-300 gr. A control group was the group of diabetes, groups intensive exercise and mild exercise have make up the four different groups. Applied a single dose of 40mg/kg streptozotocin diabetic group. Diabetes occurred in group diabetes exercise intensive and diabetes exercise mild was started 3 days ago 3 days after exercise and try a single dose of 40mg/kg streptozotocin give exercise was performed until the end. At the end of four weeks, the rats testicular tissues were obtained, histological and immunohistochemical stains were performed. The morphometric tests were: body and testicular weights, blood glucose levels and Johnson score. The findings in our study, showed that diabetes induced reduction in body and testicular weights and in the Johnson score.55. Apparently normal testicular tissue of the control group, while the majority of tubules in the testis tissue of diabetic group of primary spermatocytes and spermatids were observed in spite of atrophic changes. It was remarkable that the cells were leaved the basal membrane and poured to the lumen. Intensive exercise group flows into the lumen of seminiferous tubules, but left the basement membrane, most cells, including Sertoli cells and spermatogenic Spermatozoa were protected by the presence of cells in series. Normal structure of seminiferous tubules in group mild exercise is often a significant difference was observed in the control group of microscopic ways. Apoptotic index was noted in the diabetic group, while intensive exercise and mild exercise group. PCNA index values decreased in the diabetic group intensive exercise and group mild exercise. We have observed a marked increase.As a result of, diabetes may play an important role in exercise-induced infertility.