Sepsis hastalarının takibinde transkütanöz ve arteryal kan gazlarının karşılaştırılması
The compari'son of the transcutaneous and arteri?al blood gases in the septic patients
  1. Tez No: 329089
  2. Yazar: REŞİT SARUHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, transkütanöz kan gazı, arteryal gan gazı, inotropik indeks, monitörizasyon, Sepsis, transcutaneous blood gases, arterial blood gases, inotropic index, monitoring
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Arteryal kan gazı ölçümleri sepsis hastalarının sistemik oksijenizasyonunda değerli bir izlem yöntemi olup altın standart olarak bilinmektedir. Ancak arteryel kan gazı izleminin invaziv olması ve kendine özgün komplikasyon potansiyelleri nedeniyle araştırmacıları daha az invaziv ve ya invaziv olmayan yeni yöntemlere yönlendirmektedir. Bu nedenle kritik hastalardaki non-invaziv kan gazı analizörlerinin etkinliğini arteryel kan gazı ile karşılaştırılarak araştırmayı amaçladık. Hastalara, sepsis tanısı konulduktan sonra, inotrop desteği almayanlar Grup-sepsis (Grup-S) ve inotrop desteği alanlar da Grup-inotrop (Grup-İ) olarak iki gruba ayrıldı. Hastalardan transkütanöz kan gazı ölçüm kaydı alınmaya başladıktan sonra başlangıçta, 1, 2, 3 ve 4. saatlerde eşzamanlı arteryal kan gazı örnekleri alınarak karşılaştırıldı. Her iki grupta da transkütanöz (PtcO2, PtcCO2) ve arteriyal (PaO2, PaCO2) kan gazları ölçümleri arasında yüksek korelasyon gözlendi. Sadece Grup İ? de PtcO2 ile PaO2 arasında orta-yüksek korelasyon bulundu. 0, 1, 2, 3 ve 4. saatlerde eşzamanlı ölçülen PtcCO2 ve PaCO2 değerleri arasında Grup S? de anlamlı bir farklılık bulunmadı. Ancak, Grup İ? de aynı parametreler arasındaki farklılık oldukça anlamlıydı. İki grupta da ölçülen PtcO2 ve PaO2 arasında anlamlı farklılık olduğu gözlendi. Transkütanöz kan gazı monitörizasyonunun hafif sepsis hastalarında etkin izlem sağladığı ancak inotrop ajan kullanımı ihtiyacı gösteren ağır hastalarda invazif arteryel kan gazı izlemi kadar güvenli olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The arterial blood gas analysis which is known as a gold standard is an important observing method in the systemic oxygenation of sepsis patients. However, because the blood gas analysis is invasive and it has the special potentials of complications, it directs the investigators to the new methods which are less invasive and noninvasive. It is aimed to compare the effectiveness of non-invasive blood gas monitoring and arterial blood gas analysis. After the diagnosis of sepsis, the patients were divided into two groups as Group-sepsis (Group-S); the patients who didn?t received inotropic agents and Group-inotropic agents (Group I); the patients who received inotropic agents. After the recordings of transcutaneous blood gas analysis and the synchronic blood gas samples were compared at baseline, 1.h, 2.h, 3.h and 4.h. A great correlation was observed in transcutaneous (PtcO2, PtcCO2) and arterial (PaO2, PaCO2) blood gas analysis in both groups. Only in group I there was a middling-high correlation between PtcO2 and PaO2. In group S, there wasn?t difference between the synchronic values of PtcO2 and PaO2 at 1.h, 2.h, 3.h and 4.h. However, there was a difference in group I in respect of same parameters. In Addition, there was a difference in the measurements of PtcO2 and PaO2 in both groups. It was concluded that the monitoring of transcutaneous blood gas analysis effective in the observation in the mild septic patients but it can?t be confident as invasive blood gas monitoring in severe sepsis patients receiving inotropic agents.