Katarakt cerrahisi sonrası ön kamara parametrelerindeki değişiklikler
Anterior chamber parameters changes after cataract surgery
  1. Tez No: 329253
  2. Yazar: DİLEK TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ön kamara parametreleri, Scheimpflug kamera, Sirius, Anterior chamber parameters, Sirius, Scheimpflug camera
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZETKatarakt Cerrahisi Sonrası Ön Kamara Parametrelerindeki DeğişikliklerAmaç: Fakoemülsifikasyon ve arka kamara intraoküler lens implantasyonu yapılan hastalarda operasyonun ön kamara parametreleri ve göz içi basıncı üzerine etkisini göstermek.Materyal ve Metod: Nisan 2010 ve temmuz 2012 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğinde fakoemülsifikasyon ve arka kamara intraoküler lens implantasyonu yapılan 94 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların göz içi basıncı aplanasyon tonometrisiyle preoperatif ve postoperatif olarak değerlendirilmişti. Hastaların ön kamara hacmi, ön kamara derinliği, ön kamara açısı ise preoperatif ve postoperatif olarak rotasyonel Scheimpflug kamera Placido disk kombinasyonuyla çalışan Sirius cihazıyla değerlendirilmişti. Preoperatif ve postoperatif değerler karşılaştırıldı. Hastaların yaşı ve cinsiyeti değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamıza 94 hasta alındı. Hastaların % 52,13'ü erkek, % 47,87'si kadındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalamaları 62,1±10,8. Hastaların ortalama preoperatif göz içi basıncı ameliyat öncesi ortalama 14,8± 1,7 iken ameliyat sonrası 14,2±1,8'e düşmüştür. (p=0,0001) Ortanca ön kamara derinliği preoperatif olarak 2,9(1,82-4,29) iken postoperatif 3,7(1,42-5,02) olarak ölçülmüştür. (p= 0,0001) Ortalama ön kamara açısı preoperatif 41,6±8,3 iken postoperatif 51,1±7,1 olarak ölçülmüştür.(p= 0,0001) Ortanca ön kamara hacmi ise preoperatif 143(64-473) iken, postoperatif 179(82-653) olarak ölçülmüştür. (p= 0,004) Sonuç olarak ön kamara hacmi, ön kamara derinliği, ön kamara açısı istatistiksel olarak anlamlı bir yükseliş gösterirken, göz içi basıncı ise istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş göstermiştir.Sonuç: Fakoemülsifikasyon ve arka kamara göz içi lens implantasyonu ön kamara parametrelerinde belirgin değişikliklere yol açmaktadır. Glokomatöz ve non glokomatöz hastalarda Sirius gibi çeşitli Scheimpflug kamera teknikleriyle ön kamara parametrelerindeki bu değişimler çok kolay ve kısa sürede saptanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAnterior Chamber Parameters Changes After Cataract SurgeryPurpose: Research the effect of phacoemulsification and intraocular lens implantation on anterior chamber parametersMaterials and Methods: During the time april 2010 to July 2012, 94 eyes of the 94 patients that applied to Cukurova University Faculty of Medicine Department of Eye Diseases Center, and underwent phacoemulsification and intraocular lens implantation were reviewed retrospectively. Aplanation tonometer was used to measure intraocular pressure and Sirius rotating Scheimpflug camera and Placido disk combination system was used to measure anterior chamber depth, anterior chamber volume, anterior chamber angle. Preoperatif intraocular pressure, anterior chamber depth, anterior chamber volume and anterior chamber angle have been compared with the postoperative values.Results: There have been 94 patients in this study. % 52,13 were male and % 47,87 were female. Mean age was 62,1±10,8. İntraocular pressure was 14,8± 1,7 preoperatively and decreased to 14,2±1,8 postoperatively. (p=0, 0001) Median anterior chamber depth was 2,9(1,82-4,29) preoperatively and increased to 3,7(1,42-5,02) postoperatively. (p=0,0001) Median anterior chamber volume was 143(64-473) preoperatively and increased to 179(82-653) postoperatively. (p= 0,004) Mean anterior chamber angle was 41,6± 8,3 preoperatively and increased to 51,1± 7,1 postoperatively. (p=0, 0001) The anterior chamber depth, anterior chamber volume and anterior chamber angle have showed statistially significant increase and intraocular pressure have showed statistially significant decrease after phacoemulsification and intraocular lens implantation.Conclusion: Phacoemulsification and intraocular lens implantation effects the anterior chamber parameters on glaucomatous and also non glauocomatous patients. The Scheimpflug camera techniques suchs as Sirius can evaluate this parameters easily and quickly.