Yunus ciklit (Cyrtocara moori, Boulenger 1902) balıklarının protein ihtiyacının belirlenmesi üzerine bir araştırma
Determination of optimum dietary protein level for blue dolphin (Cyrtocara moori, Boulenger 1902)
- Tez No: 292588
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ADEM TEKİNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yunus ciklit, Cyrtocara moori, protein ihtiyacı, süs balığı beslenmesi, büyüme, Blue dolphin, Cyrtocara moori, protein requirements, ornamental fish nutrition, growth
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu araştırmada, akvaryum balıklarından yunus ciklit (Cyrtocara moori, Boulenger 1902) balığının yemdeki optimum protein ihtiyacı incelenmiştir. Üç tekerrürlü olarak yürütülen çalışmada, yunus ciklit yavruları, protein oranı % 25 ile % 50 arasında değişen altı farklı eşit enerji içeriğine sahip yemlerle sekiz hafta süreyle beslenmiştir. Yavru balıklar (1,50 gr), su sıcaklığı 26,7 °C olan biyolojik filtreli ve 80 Lt su hacimli 18 adet polyester tanka stok yoğunluğu 9 adet balık/tank olacak şekilde yerleştirilmiştir.Yavru balıklar (1,50 gr), 80 Lt su hacimli 18 adet polyester tanka stok yoğunluğu 9 adet balık/akvaryum olacak şekilde ve su sıcaklığı 26,7 °C olan biyolojik filtreli sisteme konulmuştur. Deneme sonunda elde edilen veriler, yemdeki protein oranının balıkların deneme sonu ağırlığını, ağırlık artışını, spesifik büyüme oranını ve yemden yararlanmayı önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Gruplar içerisinde en iyi büyüme % 40 protein içeren yemde görülmekle beraber, % 30, % 35 ve % 45 proteinli yemlerle beslenen balıklarla bu grup arasında istatistiksel olarak önemli bir fark tespit edilmemiştir (P > 0,05). Spesifik büyüme ve yemden yararlanma oranları % 25 proteinden % 40 proteinli gruplara doğru artmış, % 50 protein seviyesinde düşmüştür. Grupların protein verimlilik oranları arasında istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur (P < 0,05). % 40'lık protein içeriğine sahip yem ile beslenen balıkların günlük yem tüketim yüzdesi, en düşük protein içeriğine sahip yem ile beslenenlere göre daha düşük bulunmuştur. Bu deneme koşullarında, yunus ciklit'in optimum büyümesi için % 40 oranında proteine ihtiyaç duyduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
An experiment was designed to determine the optimum dietary protein level of a freshwater ornamental fish, blue dolphin (Cyrtocara moori, Boulenger 1902). Four isocaloric fish meal based diets ranging from 25% to 50% in protein were fed to triplicate groups of blue dolphin for 8 weeks. Fish (initial weight, 1,50 g) were reared in twelve 80 L aquarium with biological filter and controlled temperature (26.7 °C), in stocking density of ten fish/aquarium. Results showed that dietary protein level significantly influenced final weight, weight gain and specific growth rate of fish. Maximum growth of fish was observed in the 40% protein diet, although this was not significantly different from the 30%, 35% and 45% protein diets (P > 0.05). Specific growth rate and feed efficiency increased from 25% to 40% protein, and thereafter decreased for diet 45% protein. There were statistically significantly differences in feed intake among treatments (P < 0.05). Fish fed with the highest protein diet had lower percentage daily feed consumption values than those of fish fed with the lowest protein diet. Under the experimental conditions applied, juvenile blue dolphin, appear to require 40% dietary protein for optimized growth.