HELLP sendromunda maternal ve perinatal sonuçların değerlendirilmesi
maternal and perinatal outcomes at HELLP syndrome
  1. Tez No: 329945
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM ESENKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN İNGEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HELLP sendromu, preeklampsi, maternal komplikasyon, perinatal komplikasyon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç;Kliniğimizde HELLP sendromu tanısı alan hastaların maternal ve perinatal sonuçlarını;demografik özellikler,komplikasyonlar, doğum şekli, tedavi ile maternal ve perinatal sonuçları etkileyen risk faktörlerini,klinik ve laboratuar parametreleri ile maternal ve perinatal morbidite ve mortalite arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçladık. Materyal- metot: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı?nda, Ocak 2005 ile Aralık 20010 tarihleri arasında doğum yapan ?HELLP Sendromu? tanısı alan gebelere ait veriler hasta dosyalarından elde edilen bilgiler ışığında retrospektif olarak incelendi. Tanıda öykü,ve laboratuar incelemelerinden yararlanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalamasını 29,8±6,9,gebelik haftasının ortalamasını 31,4±4,2 ortalama fetal doğum ağırlığı 1672,72±726 olarak tespit edildi.Hastaların %61 multigravida, %39?u primigravida idi.En çok karşılaşılan maternal komplikasyonlar 58 hastada(%37.4) transfüzyon ihtiyacı 26 hastada(%16.8) ABY,11 hastada (% 7.1) pulmoner ödem,16 hastada( %10.3 ) DIC, 14 hastada(%9,1) dekolman plasenta, 10 hastada(%6.5) intrakranial kanama,21 hastada(%13.5) mekanik ventilatör ihtiyacı,19 hastada(%12.3)press sendromu idi. Prematürite oranı ise%83.4 olarak tespit edildi. Perinatal mortalite 9 hastada ( %12) gelişti. Sonuç: Maternal ve perinatal morbidite ve mortaliteyi artıran gebeliğe özgü bu hastalıkta hızlı ve doğru tanı ile etkin yönetim HELLP sendromunun prognozunu belirlemede en önemli noktayı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the maternal and perinatal outcomes of patients with the diagnosis of HELLP syndrome together with demographic characteristics, complications, mode of delivery, treatment modalities, risk factors predicting the maternal and perinatal outcomes , the relationship between clinical and laboratory parameters, and maternal and perinatal morbidity and mortality of patients with the diagnosis of HELLP syndrome. Method : Retrospective analysis was performed on the data retrieved from the medical files of the pregnant women who were diagnosed with HELLP Syndrome and gave birth between January 2005 and December 2010 at Atatürk University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. SPSS 15.0 was used for statistical analysis. Results: In our study, the average age of the patients was 29.8 ± 6.9, the mean gestational age was 31.4 ± 4.2, the mean fetal birth weight was 1672,72±726 . Sixty-one percent of patients were multigravida while 39% of patients were primigravida. The most common maternal complication in patients with HELLP syndrome was the development of transfusion requirements (37,4%), occurring in 58 patients. Other complications in order of frequency were; acute renal failure in 26 patients (16.8%), pulmonary edema in 11 patients (7.1%), DIC in 16 patients (10,3%), placental abruption in 14 patients (9,1%), intracranial haemorrhage in 10 patients (6,5%), need for mechanical ventilation in 21 patients (13,5%), PRESS syndrome in 19 patients (12,3%). Prematurity rate was 83.4%. Rate of perinatal mortality was 12% (9 patients). Conclusion: Rapid, accurate diagnosis and effective management is the most important point for determining the prognosis of HELLP syndrome which is unique to pregnancy and increases maternal and perinatal morbidity-mortality. Patients must be managed in tertiary centers with strong multi-disciplinary approach.