HELLP Sendromunda maternal perinatal sonuçların değerlendirilmesi
Maternal and perinatal outcomes in HELLP Syndrome
- Tez No: 267481
- Danışmanlar: PROF. MEHMET MUTLU MEYDANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HELLP sendromu, maternal komplikasyon, perinatal komplikasyon, HELLP syndrome, maternal outcome, perinatal outcome
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kliniğimizdeki HELLP sendromlu olguların maternal-perinatal morbidite ve mortalite sonuçlarını ve perinatal ve maternal komplikasyonların klinik ve laboratuar parametreleri ile olan ilişkisini incelemek.Materyal ve Metod: Kliniğimizde Ocak 2004 ve Ağustos 2009 tarihleri arasında takip edilen 104 HELLP sendromlu gebe retrospektif olarak incelendi. En az bir adet perinatal ve maternal komplikasyon gelişen olgularda laboratuar ve klinik parametreler değerlendirildi ve laboratuar parametrelerine göre komplikasyon gelişme riski incelendi.Bulgular: Çalışmamızdaki HELLP sendromu insidansı %0.84 idi. Olguların yaş ortalaması 29.6±5.9, ortalama gebelik haftası 32.2±0.4 ve ortalama doğum ağırlığı 2040±86 gr idi. En sık görülen maternal komplikasyon %75 oranında sezaryen, %52.9 oranında transfüzyon ihtiyacı, %16.3 oranında ABY idi. Maternal mortalite üç olguda (%2.9) gerçekleşti. En sık görülen perinatal komplikasyon %61.5 oranında prematürite, %36.5 oranında düşük doğum ağırlığı, %17.3 oranında RDS idi. 69 olgu (%66.3) antenatal takipsiz idi. Perinatal komplikasyon gelişen grupda gestasyonel yaş, doğum ağırlığı, APGAR 1. ve 5. dk skorları daha düşük tespit edildi. DIC tespit edilen olgularda ABY (p=0.003), kan ve kan ürünleri transfüzyonu (p=0.006), plasenta dekolmanı (p=0.0001), insizyon yeri açılması (p=0.011), eklampsi (p=0.021) birlikteliği istatistiksel olarak anlamlılık arz etmekteydi.Sonuç: HELLP sendromunda ciddi maternal ve perinatal komplikasyon insidansı artmıştır. Antenatal takiplerin düzenli yapılması, erken tanı, multidispliner yaklaşım ve hastalık tespit edildiğinde doğumun yoğun bakım şartları iyi olan merkezlerde yaptırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the maternal?perinatal morbidity and mortality in women with HELLP syndrome and to investigate the relationship between perinatal maternal complications and maternal laboratory clinical parameters.Materials and Methods: One hundred and four patients diagnosed as HELLP syndrome between January 2004 and August 2009 were evaluated retrospectively. Maternal and neonatal complications, demographic data and laboratory findings were evaluated. The relationship between laboratory clinic parameters and the risk of perinatal and maternal complications of the women having at least one perinatal and maternal complication were investigated.Results: The incidence of HELLP syndrome was %0.84 in this study. Mean age was 29.6 ± 5.9 years and mean gestation age at delivery was 32.2 ± 0.4 weeks, mean birth weight was 2040 ±86 gr. The most common maternal complications were cesarean section (%75.4), the need for transfusion (%52.9), and acute renal failure (%16.3). Maternal mortality occured in three cases (2.9%). Perinatal complications were prematurity (%61.5) low birth weight (%36.5), RDS (%17.3). Sixty-nine patiens (%66.3) had no antenatal care. Perinatal complications were related to prematurity, low birthweight and low APGAR scores at 1 and 5 minutes. Acute renal failure (p=0.003), need for transfusion (p=0.006), abruptio placentae (p=0.0001), wound dehishence (p=0.011), and eclampsia (p=0.021) were more common in women with disseminated intravascular coagulationConclusion: The incidence of serious maternal and fetal complications are increased in HELLP syndrome. Regular antenatal follow-up early diagnosis, multidiciplinary approach and delivery at tertiary health centers with intensive care unit facilities are crucial factors for the management of patients with HELLP syndrome.