Bir emzirme süresi boyunca anne sütündeki leptin düzeylerindeki değişimin bebek tartı alımına olan etkisi
The effect on baby's weight of changing of leptin levels in mother's milk during the period of breast-feeding
  1. Tez No: 329964
  2. Yazar: ELİF OLCAYSÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DÖNERAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anne sütü, yeni doğan kilo alımı, leptin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Anne sütünde mevcut bir hormon olan leptinin enerji düzenlenmesi ve metabolizmada rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı bir emzirme peryodunda anne sütü leptin düzeyindeki değişimin neonatal vücut ağırlık artışı üzerine etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Toplam 37 laktasyondaki anne ve onların 37 sağlıklı term bebekleri bu çalışmaya dahil edildi. Anne sütü örnekleri laktasyonun 10. ve 30. günlerinde bir emzirme peryodundan önce ve sonra aynı kadınlardan elde edildi. İnfantların vücut ağırlıkları aynı emzirme peryodundan önce ve sonra ölçüldü. Anne sütü leptin düzeyi radioimmunassay yöntemi ile ölçüldü. Her iki vizite emzirme sonrası ortalama vücut ağırlığı artarken (p=0.000), ortalama anne sütü leptin düzeyleri arasında fark yoktu. Laktasyonun 30. günündeki emzirme öncesi ve sonrası ortalama vücut ağırlığı laktasyonun 10. günündeki ölçümlerden daha yüksekti. (p=0.000). Laktasyonun 30. gününde emzirme sonrası ortalama anne sütü leptin konsantrasyonu laktasyonun 10. günündeki emzirme sonrası leptin konsantrasyonundan daha yüksek iken (p=0.038), emzirme öncesi ortalama anne sütü leptin düzeyleri farklı değildi. Bir emzirme peryodunda anne sütü leptin düzeyi ile vücut ağırlık artışı arasında korelasyon yoktu. Laktasyon boyunca tüm parametrelerdeki değişim delta olarak adlandırıldı. Delta emzirme öncesi ve delta emzirme sonrası vücut ağırlığı ile laktasyonun 10. ve 30. günlerinde hem emzirme öncesi hem de emzirme sonrası anne sütü leptin düzeyleri arasında negatif korelasyonlar bulundu. Bu çalışmanın bulguları bir emzirme peryodundaki anne sütü leptin konsantrasyonundaki değişimin emzirme sırasındaki vücut ağırlık artışı ile ilişkili olmadığını ve laktasyon boyunca anne sütü leptin konsantrasyonundaki değişimin sağlıklı neonatlarda vücut ağırlık artışının düzenlenmesinde bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Leptin, a hormone present in breast milk, is involved in energy regulation and metabolism. The objective of this study was to investigate whether the change in leptin content of breast milk in a suckling period acts on neonatal body weight gain. Total 37 lactating women and their 37 term healthy infants were involved in the study. Breast milk samples were obtained from the same women before and after a suckling period in both the 10th and 30th days of lactation. Body weights of infants were measured before and after breast milk samples. Breast milk leptin concentrations were determined by radioimmunoassay. Post-suckling mean body weight in both visit was increased (p=0.000), while mean breast milk leptin concentration was not different. Pre and post-suckling mean body weight in the 30th day of lactation was higher than that of the 10th day (p=0.000). Post-suckling mean breast milk leptin concentration in the 30th day of lactation was higher than that of the 10th day (p=0.038), while pre-suckling mean breast milk leptin level was not different. There was no correlation between the change in breast milk leptin content and body weight gain in a suckling period. Changes in all parameters during lactation were expressed as delta. Delta pre and delta post suckling body weight were negatively correlated with both pre and post suckling breast milk leptin in the 10th and the 30th days of lactation. The results of this study have suggested that the change in breast milk leptin concentration in a suckling period is not associated with neonatal weight gain in the same sucling period and that the change in the leptin content of breast milk during lactation might play a role in the regulation of weight gain in healthy neonates. key Words: breastfeeding, neonatal weight gain, leptin