Koroner arter kıvrımlılığının sol ventrikül diyastolik fonksiyonlar ile ilişkisinin incelenmesi
İnvestigation of the relationship between coronary artery tortuosity and left ventricul diastolic function
  1. Tez No: 329972
  2. Yazar: RAMAZAN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUTTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kıvrımlılık, diyastol, ekokardiyografi, relaksasyon, Tortuosity, diastol, echocardiography, relaxation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETKoroner kıvrımlılık koroner anjiografi sırasında sık rastlanılan bir bulgudur. Koroner iskemi ve koroner kıvrımlılık ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmış olup etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Koroner iskemiyi açıklamak üzere bir çok hipotez ortaya konmuşsa da net bilgi yoktur.Koroner kıvrımlılık ile sol ventrikül relaksasyon bozukluğu arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma sayısı ise yetersizdir. Araştırmamızda daha önceki çalışmada gösterildiği gibi koroner kıvrımlılık ile sol ventrikül relaksasyon bozukluğu arasında ilişkiyi değerlendirmek amacıyla hastalar gruplara ayrılıp ekokardiyografik değerlendirmeler yapıldı. Ancak konvansiyonel diyastolik fonksiyonlarla koroner kıvrımlılık arasında net ilişki saptanamadı. Bu amaçla miyokard performans indeksi ve E/E' gibi yeni diyastolik fonksiyon parametreleri değerlendirildiğinde ise anlamlı bulgular elde ettik. Özellikle orta-ciddi koroner kıvrımlılığın anterior ve septal duvar miyokard performans indeksinde anlamlı büyüme yaptığı, yine E/E' oranının orta-ciddi koroner kıvrımlılık tespit edilen hastalarda anlamlı olarak büyük olduğu tespit edilmiştir.Tüm bu bulgulara rağmen net veriler için daha fazla hasta katılımının olduğu çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCoronary tortuosity is a common finding of coronary angiography. Despite many studies about coronary ischemia and coronary tortuosity its etiology is not well defined. There are many hypothesis for explainig coronary ischemia but there is not a certain evidence.The studies investigating the relation between coronary tortuosity and left ventriculer relaxation disorder is insufficient. In our study for evaluating the association between coronary tortuosity and left ventricle relaxation disorder as explained by the former studies, the patients were divided into groups and echocardiographic evaluation was performed. We did not find a significant association between conventional diastolic parameters and coronary tortuosity. For this purpose we evaluated new diastolic parameters as myocardial performance index and E/E? and found a significant association between these parameters and coronary tortuosity. We establish that severe coronary tortuosity is making a significant increase at anterior and inferior wall myocardial performance index and also the E/E? ratio of patients with severe coronary tortuosity is significantly higher.For despite these findings is it certain that we need studies with higher patient population number, for a better data.