Lenfoma tanılı hastalarda interim-PET/BT nin değeri
Interim-PET/BT value for patients with the diagnosis of lymphoma
- Tez No: 329992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA SERDENGEÇTİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: interim-PET/BT, kemosensitivite, FDG-PET, interim-PET/CT, chemosensitive, FDG-PET
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
amaç: Bu çalışmada, lenfoma hastalarında 2-4 kür kemoterapinin ardından yapılan FDG-PET/BT görüntülemenin, kemoterapinin tamamlanmasının ardından elde edilecek metabolik yanıtı erken dönemde öngörmedeki değerininin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Tedavi öncesi bazal (PET0), kemoterapinin 2-4. kürlerinden sonra interim (PET1), ve tedavi sonrası yanıt değerlendirmesi amacı ile (PET2) PET/BT çekimleri yapılmış 34 hasta çalışmaya dahil edildi. Bunlardan 23 tanesi NHL, 11 tanesi HL tanılıydı. Hastalar görsel olarak PET1 sonuçlarına göre pozitif, negatif ve MRU, PET2 sonuçlarına göre tam yanıt, kısmi yanıt, stabil hastalık ve progressif hastalık olarak değerlendirildi. Ayrıca tüm çalışmalarda SUVmax değerleri ve PET0-PET1 SUVmax değişim oranları hesaplandı. PET1?in PET2?yi öngörmedeki değeri; FDG tutulumlarının görsel olarak değerlendirilmesi ile, PET0-PET1 SUVmax değişim oranlarının cut-off değeri %66 alınarak ve PET1 SUVmax?ın cut-off değeri 4 alınarak hesaplandı. Bulgular: PET1?in PET2?yi öngörmede, PET1 sonuçları görsel olarak yorumlanarak değerlendirildiğinde %80 sensitivite, %83 spesifite, %67 PPD ve %91 NPD?ye, PET0-PET1 SUVmax değişim oranının cut-of değeri %66 alınarak değerlendirildiğinde %60 sensitivite, %100 spesifite, %100 PPD ve %86 NPD?ye, ayrıca PET1 SUVmax?ının cut-off değeri 4 alınarak değerlendirildiğinde %60 sensitivite, %96 spesifite, %86 PPD ve %85 NPD?ye sahip olduğu tespit edildi. İnterim PET/BT?nin görsel yöntemlerle değerlendirildiğinde daha yüksek sensitivite ve NPD?ye, kantitatif yöntemlerle değerlendirildiğinde ise daha yüksek spesifite ve PPD?ye sahip olduğu saptandı. Sonuç: Lenfoma hastalarında tedaviye metabolik yanıtın erken dönemde öngörülmesinde ve tedavi planının düzenlenmesinde interim-PET/BT oldukça başarılı bir yöntemdir. İnterim-PET/BT?nin görsel değerlendirmesine ek olarak uygulanacak kantitatif yöntemlerle yalancı pozitiflik oranları önemli ölçüde azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate the value of visual interpretation of FDG-PET/CT scanning in lymphoma patients which is made after the 2nd - 4th chemotherapy cycle while predicting the early metabolic response after chemotherapy ends. Methods: 34 patients are included who have undergone basal PET/CT (PET0) scanning before therapy, interim-PET/CT (PET1) scanning after the 2?4. chemotherapy cycle, PET/CT (PET2) scanning to evaluate the response after the therapy. 24 of these patients were diagnosed with NHL and 11 of them were with HL. Patients are evaluated as positive, negative and MRU by PET1 and complete response, partial response, stable disease and progressive disease by PET2 results. In addition, in all of the studies SUVmax values and percentage changes of the PET0-PET1 SUVmax values were calculated. PET1?s prediction value for PET2 is evaluated by visual assessment of FDG uptake, by taking the PET0 ? PET1 SUVmax percentage changes cut-off value as 66% and by taking the PET1 SUVmax cut-off value as 4. Results: According to visual assessment of PET1 results, 80% sensitivity, 83% specifity, 67% PPV and 91% NPV were found. According to quantitative assessment by taking the PET0 ? PET1 SUVmax percentage changes cut-off value as 66%, 60% sensitivity, 100% specifity, 100% PPV and 86% NPV were found and furthermore by taking the cut-off value of PET1 SUVmax as 4, 60% sensitivity, 96% specifity, 86% PPV and 85% NPV were concluded for predicting the metabolic response. When interim PET/CT is evaluated with visual assessment a higher rate of sensitivity and NPV, and when evaluated with quantitative assessment a higher rate of specifity and PPV was found. Conclusion: Interim-PET/CT is a quite successful method in lymphoma patients for prediction of the early metabolic response to treatment and for organizing a treatment plan. With additional quantitative methods to Interim-PET/CT?s visual assessment, ratios of false positivity would be reduced significantly.