Melanositik lezyonlarda prame ifadesi
Prame expression in melanocytic lesions
  1. Tez No: 859405
  2. Yazar: MERVE AKAYDİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: PRAME, melanom, nevüs, PRAME, melanoma, nevus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: PRAME (PReferentially expressed Antigen in MElanoma), ilk olarak metastatik kutanöz melanomlu bir hastada keşfedilmiş olup kanser testis antijeni (CTA) ailesinin üyesi bir gendir. Çalışmamızda kutanöz melanositik lezyonların biyolojik davranışını belirleme konusunda yardımcı genetik bir test olan PRAME'nin immünohistokimyasal yöntem ile çalışıldığında etkinliğinin ne olacağı, PRAME immün belirtecinin benign/malign melanositik lezyonların ayırımında, metastatik lezyonların ayırıcı tanısında ve cerrahi sınır değerlendirmesinde ek katkı sağlayıp sağlamadığı, tanı güçlüğü yaratan ara veya kestirilmesi güç biyolojik davranışa sahip melanositik lezyonların tanısındaki yetkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabillim Dalı arşivinden 2018-2020 yılları arasında tanı almış 80 adet primer kutanöz melanom (20 adet yüzeyel yayılan melanom, 21 adet lentigo malign melanom, 1 adet desmoplastik melanom, 18 adet akral melanom, 20 adet nodüler melanom), 20 adet metastatik lenf nodu, 21 adet displastik nevüs (4 adet yüksek sitolojik atipili, 17 adet düşük sitolojik atipili), 17 adet Spitz nevüs, 3 adet atipik Spitz tümör, 21 adet benign melanositik nevüs (7 adet intradermal nevüs, 7 adet bileşik nevüs, 7 adet bileşke nevüs) olgusunun retrospektif analizi şeklinde yapıldı. Çalışmaya dahil edilen olgular geriye dönük olarak hastane veri sisteminden taranarak yaş, cinsiyet, lokalizasyon, BRAF mutasyonu varlığı verileri elde edildi. PRAME pozitifliği için tümör hücrelerinde ≥ % 10 ve herhangi bir şiddetteki nükleer boyanma pozitif kabul edildi. Boyanma özelliklerine ait örüntüler ile pozitif boyanan diğer doku, hücre ya da yapılar not edildi. Bulgular: Olguların 72'si kadın, 90'ı erkektir. Medyan yaş 54,5'tir. Olgular ağırlıklı olarak baş- boyun yerleşimlidir. PRAME genellikle malign lezyonlarda boyanmış olup (87/100), malign dışı lezyonlarda 2 olgu haricinde negatiftir. Toplamda 162 olgunun 89'unda boyanma saptanmıştır. Bunlardan 72'si primer kutanöz melanom iken 15'i metastatik lenf nodu, 1'i bileşke nevüs ve 1'i atipik Spitz tümördür. Malign melanom alt tipleri arasında en yüksek boyanma oranı akral melanoma aittir (18/18). Primer ve metastaz birlikteliği olan olguların boyanması benzer bulunmuştur (10/11). PRAME ağırlıklı olarak ileri yaşta, erkek cinsiyette ve baş- boyun lokalizasyonunda boyanmaktadır. Cerrahi sınır değerlendirmesinde PRAME boyanması sonrası mesafeler benzer olup 20 melanom olgusunda daha yakın mesafe bulunmuştur. PRAME ve BRAF mutasyonu arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Tartışma ve Sonuç: Derinin ya da lenf nodunun melanositik lezyonlarında PRAME boyanması, lezyonun melanom ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ancak PRAME ekspresyonunun da tek başına malignite anlamına gelmediği bilinmelidir. Dolayısıyla mikroskobik özellikler, klinik, dermoskopi ve sitogenetik veriler melanom lehine olduğunda, PRAME ekspresyon varlığı melanom tanısını destekleyecektir. Primeri bilinmeyen metastatik lezyonlarda PRAME pozitifliği melanomu akla getirebileceği gibi melanom dışı birçok tümörde de boyanabileceği unutulmamalıdır. Güneş hasarlı ciltlerde PRAME lezyon dışı normal melanositlerde de boyanabilmektedir. Bu olgularda cerrahi sınır değerlendirmesinde morfoloji de göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: PRAME (Preferentially Expressed Antigen in MElanoma) was first discovered in a patient with metastatic cutaneous melanoma and is a member of the cancer testis antigen (CTA) family. In our study, we examined the effectiveness of PRAME, which is a genetic test that helps determine the biological behavior of cutaneous melanocytic lesions, when studied with the immunohistochemical method, whether the PRAME immune marker makes an additional contribution to the discrimination of benign/malignant melanocytic lesions, the differential diagnosis of metastatic lesions and the evaluation of surgical margins. We aimed to investigate its competence in the diagnosis of melanocytic lesions with difficult to predict biological behavior. Materials and Methods: The study was obtained from the archives of Ondokuz Mayıs University Department of Medical Pathology, diagnosed between 2018-2020, 80 primary cutaneous melanomas (20 superficial spreading melanomas, 21 lentigo malignant melanomas, 1 desmoplastic melanoma, 18 acral melanomas, 20 nodular melanomas), 20 metastatic lymph nodes, 21 dysplastic nevi (4 high cytological atypia , 17 with low cytological atypia), 17 Spitz naevi, 3 atypical Spitz tumors, 21 benign melanocytic naevi (7 intradermal naevi, 7 combined naevi, 7 junctional naevi), it was performed as a retrospective analysis of the case. The cases included in the study were retrospectively scanned from the hospital data system and data on age, gender, localization, and the presence of BRAF mutation were obtained. For PRAME positivity, nuclear staining of ≥ 10% and any intensity in tumor cells was considered positive. Patterns of staining characteristics and other positively stained tissues, cells or structures were noted. Results: 72 of the cases are women and 90 are men. The median age is 54.5 years. Cases are predominantly located in the head and neck. PRAME is generally stained in malignant lesions (87/100) and is negative in non-malignant lesions except for 2 cases. In total, staining was detected in 89 of 162 cases. While 72 of these were primary cutaneous melanoma, 15 were metastatic lymph nodes, 1 was a junctional nevus, and 1 was an atypical Spitz tumor. Among the malignant melanoma subtypes, the highest staining rate belongs to acral melanoma (18/18). The staining of cases with primary and metastasis was found to be similar (10/11). PRAME is predominantly stained in older ages, male gender, and head and neck locations. In surgical margin evaluation, the distances after PRAME staining were similar and a closer distance was found in 20 melanoma cases. No significant relationship was found between PRAME and BRAF mutation. Discussion and Conclusion: PRAME staining in melanocytic lesions of the skin or lymph nodes indicates that the lesion is associated with melanoma. However, it should be known that PRAME expression alone does not mean malignancy. Therefore, when microscopic features, clinical, dermoscopy and cytogenetic data are in favor of melanoma, the presence of PRAME expression will support the diagnosis of melanoma. While PRAME positivity may suggest melanoma in metastatic lesions of unknown primary, it should not be forgotten that it can also be stained in many non-melanoma tumors. In sun-damaged skin, PRAME can also be stained in normal melanocytes outside the lesion. In these cases, morphology should also be taken into consideration in surgical margin evaluation.