Kronik venöz yetmezliği olan hastalarda intermittant pnömatik kompresyon, kompleks boşaltıcı fizyoterapi ve kompresyon çorap uygulamalarının tedavi etkinliğinin karşılaştırılması
A comparison between the treatment effectiveness of intermittent pneumatic compression, complex decongestive physiotherapy, and compression stockings implementations on patients with chronic venous insufficiency
  1. Tez No: 330057
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİNAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic venous insufficiency, Edema, Complex decongestive physiotherapy, Intermittent pneumatic compression, Compression stockings
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kronik venöz yetmezlik gelişen bireylerde farklı fizyoterapi yöntemlerinin etkisini incelemek amacını taşıyan bu çalışmaya 42 birey dahil edildi.Bireylerin ödem miktarları çevre ölçümleri Leg Q Meter ile, ağrıları ?Görsel Analog Skala'sı ile, yaşam kaliteleri ?Nottingham Sağlık Profili? ve ?Venöz Yetmezlikte Epidemiyolojik ve Ekonomik Çalışma-Yaşam Kalitesi Anketi? ile, depresyon durumları ise `'Beck Depresyon Ölçeği? ile değerlendirildi. Bireyler 3 gruba ayrılarak ilk gruba Manuel Lenf Drenajı, cilt bakımı, kompresyon bandajı ve egzersizden oluşan kompleks boşaltıcı fizyoterapi, ikinci gruba intermittant pnömatik kompresyon, cilt bakımı, kompresyon çorabı ve egzersiz, üçüncü gruba ise kompresyon çorabı, cilt bakımı ve egzersizden oluşan program uygulandı. Bireyler haftanın 5 günü olmak üzere toplam 4 hafta süresince tedaviye alındı. 4.hafta sonunda koruma fazına geçirilerek her bireye hazır üretim diz altı kompresyon çorabı verildi. Bireyler tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedaviden 1 ay sonra değerlendirildi.Grup içi değerlendirmeler sonucunda ödemde en fazla azalmanın sırası ile kompleks boşaltıcı fizyoterapi, intermittant pnömatik kompresyon ve çorap gruplarında olduğu görüldü. Bireylerin ağrı, yaşam kaliteleri ve ayak bileği eklem hareket açıklıkları tedavi öncesi-sonrası karşılaştırıldığında, en etkili değişimin sırası ile kompleks boşaltıcı fizyoterapi ve intermittant pnömatik kompresyon gruplarında olduğu, çorap grubunda ise herhangi bir değişimin olmadığı görüldü. Kontrol ölçümlere çorap kullanımının yaşam kalitesi ve ağrı semptomunu iyileştirdiği belirlendi.Sonuçlar ödem azalması ve buna bağlı yaşam kalitesinin artırılması bakımından en etkili yöntemin kompleks boşaltıcı fizyoterapi olduğunu gösterdi. Uzun dönem çorap kullanımı sonucunda yaşam kalitesinde de artış meydana gelmesi nedeni ile kronik venöz yetmezliği olan bireylerin çorap kullanımı konusunda bilinçlendirilmeleri ve hastalığa bağlı venöz semptomların azaltılması için mutlaka fizyoterapiye başvurmaları önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study involved 42 individuals with the aim of examining the effects of different physiotherapy methods on patients with chronic venous insufficiency (CVI). Edema were measured by Leg Q Meter using limb circumference and pain assessment was done with ?Visual Analogue Scale?. General quality of life was measured by ?Nottingham Health Profile?, disease specific quality of life was determined by using ?Venous Insufficiency Epidemiological and Economic StudyQuality of Life/Symptoms? and depression state assessment was done by using ?Beck Depression Scale?. Individuals were divided into three groups and the first group was included in the complex decongestive physiotherapy program (CDP) consisting of manual lymphatic drainage, skin care, compression bandage and exercise; the second group was included in consisting of intermittent pneumatic compression (IPK), skin care, compression stockings (CS) and exercise, finally the third group was included in a program consisting of CS, skin care and exercise. All individuals were applied the treatment program for 4 weeks 5 days a week. After 4 week the protection phase has begun and a ready made below knee compression stocking were ordered. It was seen as a result of the in-group assessments that, edema has decreased the most respectively in CDP, IPK, and lastly in the stocking group. Having the pains and quality of life of individuals compared with those prior to treatment, most effective changes were seen respectively in CDP and IPK groups, while no change was seen among stocking group. It was ascertained from the control measure that, use of CS improves quality of life and the pain symptom. CDP has been found the most effective method in decreasing edema and concurrently in improving the quality of life. While long-term use of CS causes increase in quality of life, awareness of the individuals with CVI should be raised for putting on CS and they should further be recommended to apply by any means to physiotherapy so as to decrease disease-bound venous symptoms.