Özel sağlık sigortacılığı sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin veri zarflama analizi ile etkinliğinin ölçülmesi
The measurement by data envelopment analysis of the effectiveness of bussines operating in the field of private insurance
- Tez No: 330101
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Sağlık Sigortacılığı, Etkinlik, Veri Zarflama Analizi (VZA), Private Health İnsurance, Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Globalleşen ve hızla gelişen dünyada, işletmeler ayakta kalmak ve faaliyetlerini devam ettirebilmek için yoğun rekabet ortamında çalışmak durumundadırlar. Yaşanan bu rekabetle birlikte etkinlik ve verimlilik gibi kavramlar büyük önem kazanmaktadır. Kaynaklarını etkin ve verimli şekilde kullanabilen işletmeler başarıyı yakalayabilmektedirler.Sigortacılık sektörü de 1990 yılında Serbest Tarife'ye geçilmesiyle birlikte rekabetin yoğun şekilde yaşandığı bir sektör haline gelmiş ve son yıllarda özellikle bireysel emeklilik sisteminin de sektöre dahil olmasından sonra hızlı şekilde yükselmeye devam etmiştir.Bu çalışmada, etkinlik analizlerinde sıkça kullanılan Veri Zarflama Analizi Yöntemi kullanılmış, 2011 yılı Türkiye özel sağlık sigortacılığı verilerine dayanarak etkinlik analizi yapılmıştır. Veri Zarflama Analizi aynı sektörde bulunan işletmelerin göreceli verimliliklerini ölçmede kullanılan bir doğrusal programlama yöntemidir.Bu çalışmanın amacı Türkiye'de özel sağlık sigortacılığı sektöründe faaliyet gösteren toplam 27 sigorta şirketinin göreceli etkinliklerini ölçerek öneriler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
Companies have to work in a high competitive atmosphere to keep their activities live and to stand in the global world. The concepts of efficient and productive come into prominence with this ambiance. Companies which can use their resources efficiently, are getting success.The insurance sector in 1990, with the onset of free tariff has become an industry that is experiencing intense competition. Especially, after individual retirement system to be included to the sector, this rise has become faster within recent years.Data envelopment analysis which is a common method for efficiency analysis, is used for this study, efficiency analysis is made based on data Turkey's private health insurance from the year 2011. DEA is used to analyse productivity of the enterprices which are belong to same sector.The purpose of this study is to make recommendations about 27 insurance companies which are active by measuring the relative activities in the private health insurance sector at Turkey.