Lexical collocations (verb+noun) across written academic genres in English
İngilizcede yazılı akademik türlerde sözcük eşdizimlilikleri
- Tez No: 330153
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Derlem dilbilim, eş dizimlilik, yapı (oluş), yazılı akademik tür, Corpus linguistics, collocations, construction, prototype, written academic genre
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dilbilimsel çalışmaların uzun süre sözdizimi ağırlıklı olması, sözcük ve dilbilgisinin iki ayrı kategori olarak algılanmasına neden olmuştur. Bilişsel dilbilim paradigmasıyla birlikte sözdizimi çalışmalarının yerini sözcük ve kavramlar almıştır. Bu alandaki çalışmaların katkısıyla anlam ön plana çıkarılmıştır ve sözdiziminden sözcüğe doğru bir yönelim olmuştur. Konstrüksiyon (oluşum) dilbilgisinin katkısıyla da sözdizimi ve sözcük arasındaki süreklilik vurgulanmıştır. Öte yandan, derlem dilbilimin ortaya çıkmasıyla hem bu sözcük-dilbilgisi arasındaki sürekliliği vurgulayan çalışmalar hız kazanmış hem de eş dizimlilik çalışmaları artmıştır. Böylelikle, eş dizimlilik çalışmaları dilbilimde kuramsallaştırılmıştır. Eş dizimlilik çalışmaları başlangıçta sadece sözcük düzeyinde iken, süreçte sözcükler dilbilgisini de içerisine almıştır. Bu görüşe göre, her sözcüğün kendine ait dilbilgisel özellikleri vardır. Böylece sözcük ve dilbilgisi birbirinden farklı inceleme alanları olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü belirtildiği gibi, sözcük ve dilbilgisi arasındaki ilişki süreksiz değil süreklidir. Bu paradigma çerçevesinde, bu çalışmada sağlık, fen ve sosyal bilimlerde kullanılan fiillerin ortak ve farklı özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunun için derlem temelli verilerden yola çıkılmış, İngilizcede akademik türlerdeki fiil+isim eş dizimlilikleri ve sıklıkları ki-kare analizi ile verilmiştir. Sonuçlar, sağlık ile fen bilimlerinin fiil+isim eş dizimliliğini kullanmada daha çok ortak özellik gösterirken, sosyal bilimlerin fiil+isim eş dizimliliğini kullanma bakımından diğer iki akademik türden farklılık olduğunu göstermiştir. Çalışmayla her üç akademik türde ortak 165 fiil bulunmuştur ve prototip sözcük adayı olarak da 165 fiilden sıklığına göre 12 fiil+isim eş dizimliliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The dominance of syntactic studies in linguistics has caused lexis and grammar to be perceived as two distinct categories. With introduction of the paradigm of cognitive linguistics, the studies in syntax have been replaced by those in lexis and concepts. Semantics has come to the fore through the studies in cognitive linguistics, and there has been a trend from syntactic studies to lexical ones. In addition to research in cognitive linguistics, construction grammar has also emphasized the continuum between lexis and grammar. With the emergence of corpus linguistics, the studies regarding the continuum between lexis and grammar have gained momentum, and thus studies of collocations have been theorized. Early studies of collocations have focused on only lexis and disregarded grammar. However, in the process the studies have also incorporated grammar as well, and this view supports the idea that each word has its own grammatical properties. Therefore, lexis and grammar should be studied on the same continuum because there is a continuum between these two categories rather than a discontinuum. Within the framework of this paradigm, this study focused on verb+noun lexical collocations across the health, physical and social sciences in the written academic genre and analyzed these lexical collocations through the frequency and chi-square analysis. The study aimed to search for commonalities and differences between the verbs with their collocations. The results showed that there were more similarities and relationship between the health and physical sciences, while the social sciences indicated a significant difference compared to the other two. The study found 165 common verbs used across the three sciences. 12 verbs among the 165 verbs were found to be candidates verb+noun lexical collocations as prototypes.