Investigating collocational competence: A study on the acceptable and unacceptable collocations among Iranian EFL learners
Ortak yeterliliğin araştırılması: İranlı EFL öğrencileri arasında kabul edilen ve kabul edilemeyen ortaklıklar üzerine bir araştırma
- Tez No: 691435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, yabancı dil kaygısı, engel, yenmek, strateji, collocation, lexical collocation, grammatical collocation, unacceptable collocation, acceptable collocation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yabancı dil sınıf kaygısı başarılı dil öğreniminin önünde önemli bir engeldir, bundan dolayı iletişim korkusu dil öğreniminde öğrenci başarısını negatif olarak etkilemektedir. Bu tez yabancı dil sınıf kaygısının İstanbul'da bulunan bir ortaokul öğrencileri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu tezin araştırma metodu olarak öğrencinin yabancı dil sınıf kaygısına karşı tutumunu belirlemek amacıyla 100 öğrencinin katıldığı bir anket uygulandı. Elde edilen bulgular ışığında, ankete katılan öğrencilerin yaklaşık olarak yüzde ellisi yabancı dil sınıf kaygısının sözel becerileri üzerinde negatif bir etkisi olduğunu düşünmektedir. Çoğu öğrenci dilin dört becerisi ile ilgili dil kaygısı yaşamaktadır, bundan dolayı yabancı dil sınıf kaygısı dil öğrenmede tatmin edici olmayan kazanımların üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Yabancı dil sınıf kaygısı öğrencilerin kendilerini duygusal açıdan güvende hissedebilmesi için azaltılmalıdır. Öğretmenler, öğrencilerin yabancı dil sınıf kaygısını yenebilmelerine yardımcı olmalıdır. Ayrıca, dil öğreniminde başarılı olabilmeleri için öğrenciler dilin nasıl öğrenileceğini ve yabancı dil sınıf kaygısını nasıl yenebileceği üzerine çeşitli öğrenme stratejileri geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Although it is broadly recognized that collocations are vital features of foreign language acquisition, some of previous studies have showed that Iranian EFL learners like other EFL students have difficulties to learn and use the English language collocations. This study was carried out to analyze the frequency of acceptable and unacceptable collocations among Iranian EFL learners. 106 students majoring in English and literature in Qazvin, Iran were selected as participants for this study. Their age ranged from 19 to 25 years both male and female, selected through convenience sampling. In this study, a questionnaire that involves 30 multiple-choice items, which was made up according to Benson's collocational approach (lexical and grammatical collocation), was used. Moreover, all collocations were used in the questionnaire, were selected from Oxford collocation dictionary. The data was analyzed by SPSS. The results showed that the most unacceptable lexical collocations are produced by Iranian EFL learners is in Noun + Verb type 73.6% and the most acceptable lexical collocations which they can produce is in Verb + Noun type 84.9%. In addition, the most unacceptable grammatical collocations used is in Noun + preposition type 56.6% and the most acceptable grammatical collocations which they used is in Noun + To-Infinitive type 79.6%. The result of the study showed that Iranian EFL learners are most likely to face difficulties producing acceptable collocations comprising of Noun + To-Infinitive and Verb + Noun respectively. Finally, the findings of the current study are hoped to have implications for syllabus designers and teachers.