Sanal dünya ve web temelli öğrenme ortamlarının öğrencilerin akademik başarıları, motivasyonları ve sosyal bulunuşlukları açısından karşılaştırılması
Comparing to virtual world and web based learning environment with regard to student achademic achievement, motivation and social presence
  1. Tez No: 330186
  2. Yazar: SERKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Dünyalar, Web Temelli Öğrenme Ortamları, E-Öğrenme, Uzaktan Eğitim, Öğrenen Değişkenleri, 3D Olgunluk Modeli, Second Life, Virtual Worlds, Web Based Learning Environments, E-Learning, Distance Education, Student Variables, 3D Learning Maturity Model, Second Life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu araştırmanın amacı birinci olgunluk düzeyine göre tasarlanmış sanal dünya temelli e-öğrenme ortamı ile web temelli e-öğrenme ortamının öğrenen değişkenlerine (başarı, öğrenme stili, kişilik düzeyi, motivasyon, sosyal bulunuşluk algısı) göre karşılaştırılmasıdır. Araştırmada son test karşılaştırmalı yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmada nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Çalışmada nicel ve nitel veriler toplanmış, analiz edilmiş ve bulgular bir araya getirilmiştir. Araştırma evrenini 2011- 2012 Eğitim-Öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesinde yürütülmekte olan Hemşirelik Lisans Tamamlama Programına kayıtlı yaklaşık 6000 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma örneklemini ise basit rastgelle seçim yolu ile belirlenmiş 600 öğrenci arasından araştırmaya katılıma gönüllü olan 116 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma, 2 haftalık ön hazırlık uygulaması ve 6 haftalık uygulama ile toplam 8 hafta yürütülmüştür. Eşzamanlı ve ayrı zamanlı öğrenme aktiviteleri ile yürütülen uygulamanın sonunda başarı testi uygulanmıştır. Uygulama sürecinde Kolb?un öğrenme stilleri envanteri III, Hacettepe kişilik envanteri, uzaktan eğitime yönelik motivasyon anketi, sosyal bulunuşluk anketi ve görüşme formu üzerinden veri toplanmıştır. Bulgular öğrencilerin web temelli ve sanal dünya temelli ortalamalarda başarıaçısından farklılaşmadığını; öğrenme stili ve kişilik düzeyinin başarı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca motivasyon ve sosyal bulunuşluk iv anlamında gruplar arasında anlamlı bir fark olmamasına rağmen Second Life ortamındaki katılımcıların bu iki değişken noktasında daha pozitif oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, was to compare two e-leraning environments which are virtual world based learning environment designed according to 3D maturity model level-1 and web based e-learning environments depend on the student variables (achievement, learning style, personality, motivation, and social presence). Quasi experimental comparative post-test design was used in this research. Quantitative and qualitative methods together was conducted. In this study quantitative and qualitative data collected and analyzed and after findings gathered up. The target population of the research was about 6000 students of Nursing Undergraduate Completion Program in Ataturk University Distance Education Application and Research Center at 2011-2012 academic seasons. The sample consisted of 116 voluntery students among 600 students who were selected by simple random sampling from the population. The research treatments were carried out 8 weeks including 2-week orientation activities and 6-week actual teraments. After performing the synchronous and asynchronous treatments the achievement test was executed. Kolb?s learning styles inventory, Hacettepe personality inventory, e-learning motivation survey, survey of social presence and interviews were carried out as the treatments continuing. No significant difference was found between the two e-learning environments according to the learners? achievement, motivation and social presence. No significant effects of learning styles and personalities were found on student?s achievement. Yet, vi Second Life environment appealed more positive perceptions and opinions of the participants then the web based environment.