İç giyim sektöründe elektronik pazarlama faaliyetlerinin üretici ve tüketici açısından incelenmesi
An examination of electronic marketing activities in the underwear sector in terms of manufacturers and consumers
- Tez No: 330261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN ÇİLEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Giyim, Elektronik Pazarlama, Elektronik Alışveriş, Elektronik Alışveriş Mağazaları, Underwear, Electronic Marketing, Online Shopping, Online Shopping Stores
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde firmaların hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınmalarını sağlayan en büyük kanal web siteleridir. Elektronik ortamlardan yapılan alışverişlerin giderek cazip hale gelmesi, hazır giyim işletmelerinin E-ortamlar aracılığı ile tüketicilere ulaşma yollarını arttırmıştır. Dünya iç giyim sektörünün önemli tedarikçilerinden olan Türkiye nin iç giyim sektöründe E-pazarlama faaliyetlerinin belirlenmesi, tüketicilere sundukları hizmetler, tüketicilerin ise E-pazarlamayı kullanım durumları, tercih ve beklentilerinin ortaya çıkarılması amaçlanan bu araştırma, iç giyim E-ticaretine ilişkin ilk kayıtlı bilgilerin elde edilmesi, yeni araştırmalara zemin oluşturması, tüketici beklentilerinin belirlenmesi ile E-pazarlama faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesine katkı sağlaması açısından önemlidir. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye?de tekstil ve hazır giyim sanayinde E-pazarlama faaliyetlerinde bulunan iç giyim üreticisi firmalar ve bu faaliyetlere katılan yetişkin iç giyim tüketicileri oluşturmaktadır. Üretici örneklem grubunu E-pazarlama faaliyetlerinde bulunan ve web sitelerinde E-alışverişseçeneği olan iç giyim firmaları, tüketici örneklem grubunu ise E-ortamlardan iç giyim alışverişi yapan ve ankette yayınlandığı E-ortamlardan yanıt veren tüketiciler oluşturmaktadır. Araştırmada iki farklı anket formu kullanılmıştır. Anket formu iç giyim üreticilerine e-posta ile gönderilmiştir. Tüketici anket formu hedef örneklem grubuna ulaşmak amacıyla çeşitli web sitelerinde ve facebook?ta yayınlanmıştır. Araştırmanın verileri 8 iç giyim üreticisi ve 100 iç giyim tüketicisinin yanıtladıkları vi anket formlarından elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS 16.0 istatistik programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Üreticilerden elde edilen veriler sayı ve yüzde değerleri ile yorumlanmıştır. Tüketici örneklem grubundan elde edilen verilerin sayı, yüzde, standart sapma ve aritmetik ortalama değerleri birlikte verilmiş ve sorular ile cinsiyet arasındaki anlamlılığın incelenmesi için Chi-Square testi uygulamıştır. Ayrıca Likert ölçeğin kullanıldığı sorulara faktör analizi uygulanarak oluşan faktörlerde etkili olan demografik özellikleri incelemek için varyans analizi yapılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda; Tüketicilerin E-alışverişte ürün bilgileri ve tüketici faktörüne verdiği önemin cinsiyete, yaşa, eğitime, mesleğe ve gelir durumlarına bağlı olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. ?ç giyim ürünlerinde karşılaştırma yapma faktörü cinsiyet ve gelire, ürünleri inceleme faktörü mesleğe ve gelire, iç giyim firmalarına güven faktörü eğitim ve gelire, ürünleri alımında risk faktörü gelire, E-alışverişte kolaylık faktörü ve tanıtım faktörü eğitime, mesleğe ve gelire bağlı olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Gelir durumunun tüm faktörlerde etkili olması E-alışverişin fiyat avantajı sağlamasının etili olduğu tespit edilmiştir. Tüketicilerin cinsiyetleri ile E-ortamlardan alışveriş yapılması, E-alışverişin rahat olması, kolaylık sağlaması ve alışveriş öncesinde E-ortamlardan bilgi alınması arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. E-ortamları kadın tüketicilerin kolay ulaşılabilir olması, erkek tüketicilerin ise rahatlık ve fiyat avantajı sağlaması nedeni ile tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Tüketicilerin E-ortamlara olan ilgileri, ayırdıkları zamanları, daha hızlı adapte olmaları, sosyal ağlarda ve web sitelerinde sıkça gezmeleri sonucunda; en iyi ürünü, en iyi kalitede ve en güvenilir alışveriş sitelerinden almaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Üreticilerin E-pazarlama faaliyetlerini daha geniş kitlelere, daha kolay ve hızlı ulaşmak amacı ile kullandığı tespit edilmiş. Tüketici memnuniyetine önem verildiği ve cinsiyete göre farklı pazarlama stratejileri geliştirerek tüketicilere en iyi ürünü, en iyi hizmeti ve güvenli site ortamlarını sunmaya çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the most important channel introducing companies to the world at home and abroad is web-sites. The fact that online shopping has become more and more widespread every day and underwear companies have been more active on the sites has enabled even further access to consumers. World's major suppliers of underwear industry E-marketing activities in the determination of underwear industry in Turkey, the services they offer to consumers, consumers in the E-marketing use cases, this research aimed to reveal preferences and expectations, underwear obtain information from the first registered on E-commerce to new research ground to form, E-marketing activities with the determination of the expectations of consumers to contribute to the planning and execution is important. Manufacturer sample group is applied to online underwear companies conducting E-marketing activities, the sample group of consumers who purchase the Emedia, underwear and consumers responding to the survey are published in E-media. Two different questionnaires are used within the research. Questionnaire form was sent by e-mail underwear manufacturers. Consumer survey form in order to reach the target sample group was published on several web sites and on facebook. The data were 8 underwear manufacturer and 100 underwear consumer obtained from questionnaires to answer. Data collected is analyzed using SPSS version 16.0, and explained. The data obtained from manufacturers with the number and percentage values are interpreted. The data obtained from the consumer sample group number, percentage, standard viii deviation and mean values are given and questions the meaningfulness of gender with the Chi-Square test was applied for the examination. In addition, factor analysis was applied to the questions of the likert scale was used to examine the demographic characteristics of the factors affecting the variance analysis. According to the analyzes; E-shopping, the importance given by consumers to the product information and consumer factor gender, age, education, occupation and income levels showed significant differences depending on the results achieved. Factor underwear products to make a comparison of gender and income, to the profession and income factor analysis products, underwear companies trust factor of education and income, E-shopping convenience factor and promotional factor in education, to the profession and income showed significant differences depending on the results achieved. Income status of all the factors to be effective has been found to be effective in providing E-shopping of price advantage. E-media, gender consumers to shop, Eshopping to be comfortable, convenience and shopping before the E-media showed significant differences between receipt of information. E-media is easily accessible female consumers, male consumers are preferred because of convenience and price advantage that is concluded. Consumers interest in E-media, set aside time, to adapt more quickly, as a result of their visits to social networks and web sites, often; The best product, trying to get the best quality and most reliable shopping sites have been identified. E-marketing activities of producers to a wider audience, more easily and quickly in order to achieve the identified uses. Consumer satisfaction was given importance to consumers according to gender and different marketing strategies by developing the best products, the best service and to provide a safe working environment has been concluded that site.