Kırgızistan'da teknoloji ve çalışma hayatı
Technology and working life in Kyrgyzstan
- Tez No: 330297
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPAY DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: küresel ekonomi, küreselleşme, yeni teknolojiler, post-Fordizm, çalışma hayatı, global economy, globalization, new technologies, post-Fordism, the working life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Küresel ekonominin ortaya çıkarttığı yeni koşullar altında azgelişmiş ülkeler bugün hayatta kalabilme mücadelesi vermektedir. Bir azgelişmiş ülke olarak Kırgızistan da bu mücadelede yer almaktadır. Teknolojik gelişmelerin sayesinde küresel ekonominin hiyerarşik yapısında kendi konumlarını sabitleştirmiş olan merkez ülkeler, hizmetindeki çevre ülkeleri kendi çıkarları gereği istediği şekilde yönlendirebilmektedirler.Küreselleşme çağında bu yeni düzene uyum sağlamak gerek ülkeler gerek işletmeler gerekse insanlar tarafından zorunlu olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda küreselleşmenin ortaya çıkarttığı sorunlarla baş edebilmek için hem ülkeler hem işletmeler hem de insanlar bir mücadele içerisindedirler. Bu çalışmanın amacı da küreselleşmekte olan yeni dünyada ülkelerin, işletmelerin ve insanların yeni konumu ve görevlerini Kırgız ülkesi, Kırgız işletmeleri ve Kırgız halkı örneğinde ortaya çıkartmaya çalışmaktır.Bu tezin oluşturulmasında çalışmalarıma titizlikle yön veren, her aşamada katkılarını esirgemeyen değerli danışman hocam Prof. Dr. Ahmet Alpay Dikmen'e teşekkür etmek isterim.
Özet (Çeviri)
For developing countries it is very difficult to maintain its position at the new conditions of global economy. Kyrgyzstan is one of many developing countries and is also currently trying to survive in difficult conditions of global economy. With the help of high technologies, central countries to stabilize their position in the hierarchy of the global economy and at the same time guide the developing countries in their own interests.Today, as a countries and firms, and even separate individuals are trying to adapt in a process of globalization. Therefore, as countries and companies, and people are struggling to survive in a globalized world and to be able to solve the problems arising from the process of globalization. The purpose of this thesis is to determine new positions and functions of countries, organizations and people in the example of Kyrgyzstan, Kyrgyz organizations and Kyrgyz people.I want to thank my thesis advisor, Prof. Dr. Ahmet Alpay Dikmen, for his great help in the preparation of this thesis. Professor carefully provided advice at every stage of compilation work and thus his contribution to this work is significant.