Transitions in Irishness: Conor McPherson's The Weir and Shining City
Conor McPherson'ın The Weir and Shining City adlı oyunlarında İrlandalılığın geçirdiği değişimler
  1. Tez No: 449559
  2. Yazar: TUĞBA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Conor McPherson, The Weir, Shining City, Kelt Kaplanı dönemi, kırsal ve kentsel İrlandalı kimlikleri, Conor McPherson, The Weir, Shining City, the Celtic Tiger period, rural and urban Irish identities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İrlandalılar açısından Kelt Kaplanı dönemi yirminci yüzyıl başlarından bu yana İrlanda'da yaşanan toplumsal, ekonomik ve politik değişimlerin etkilediği İrlandalı kimliğinin yeniden tanımlanmasında çok etkili olmuştur; çünkü 1990'lı yıllar toplumun mevcut İrlandalı kimliği algısına yeni bir bakış açısı getirmiştir. Yirminci yüzyılın başında milliyetçi ve soyutlayıcı politikanın sonucu olarak İrlandalı kimliği kırsal, tarımsal ve Katolik olarak inşa edilmiştir. Fakat bu geleneksel İrlandalılık anlayışına, Eamonn De Valera'nın (1882-1995) soyutlayıcı politikasının terk edildiği 1960'larda, geleneksel ve çağdaş değerlerinin çatışması sonucu meydan okunmuştur. 1990'larda doruğa ulaşan, çağdaşlaşma ve kentleşme, İrlanda toplumunda gitgide artmaya başlamıştır. Bu dönemde İrlandalılar, kentsel ve çağdaş toplumlarda var olan aile, cinsellik ve din ile ilgili çeşitli konu ve problemleri irdeleyebilmek için daha fazla kişisel öykülemelere odaklanmaya başlarlar. Çağdaş İrlandalı yazar Conor McPherson The Weir (1997, Savak) ve Shining City (2004, Parıltılı Şehir) adlı oyunlarında geleneksel ve çağdaş bağlamda eski ve yeni İrlandalı kimliğini yan yana göstererek İrlandalılığın kırsaldan kentsele nasıl dönüştüğünü ortaya koyar. Tezin birinci ana bölümünde The Weir modernleşme ve küreselleşmeden etkilenen kırsal aile, toplum, cinsel ve dini değerler bağlamında eski ve yeni İrlandalı kimliğini çatışması bakımından 1990'leri temsil eden bir geçiş oyunu olarak ele alınır. İkinci bölümde ise, Shining City'de görüldüğü şekliyle yeni İrlanda tanıtılır; kentleşmenin ve bireyselciliğin etkisiyle geleneksel kırsal İrlandalı kimliğinin zayıflaması sonucu çağdaş, kentsel ve küresel yeni İrlandalılık anlayışını vurgulanır. Söz konusu oyun incelemelerinin sonucunda The Weir and Shining City'nin İrlandalı kimliğinin kırsaldan kentsele, gelenekselden moderne doğru geçirdiği oluşum sürecini yansıttığı; oyunların 1990'ların ve 2000'lerin başlarına tarihlenen İrlanda toplumunun birer temsili sayılabileceği ortaya atılır.
Özet (Çeviri)
For the Irish, the Celtic Tiger period from the mid-1990s to the mid-2000s was very influential in terms of the redefinition of the Irish identity which was already affected by the changing social, economic and political circumstances since the early twentieth century because the 1990s brought a new perspective to the sense of Irishness in Irish society. As a result of the nationalist and isolationist policy, the Irish identity was constructed as rural, agricultural and Catholic in the early twentieth century. However, later on traditional Irishness was challenged by the collision of traditional and modern values in the 1960s when Eamonn de Valera's (1882-1995) isolationist policy was abandoned. Modernisation and urbanisation began to accelerate in the Irish society, reaching their peak in the 1990s. During this period, the Irish started to focus on personal narratives more in order to explore various issues and problems in relation to family, sexuality, and religion existing in urban and modern Irish society. As a contemporary Irish playwright, Conor McPherson presents how Irishness changed from rural to urban within the traditional and modern Irish context by juxtaposing the old and the new Irishness in his plays The Weir and Shining City. In the first chapter of the thesis, The Weir is analysed as a transition play representing the 1990s in terms of collision of the old and the new Irish identity with regard to rural familial, communal, sexual and religious values influenced by modernisation and globalisation. In the second chapter, Shining City is concentrated on as a depiction of the new Ireland and new sense of Irishness which is modern, urban and global as a consequence of the decline of the traditional rural Irish identity with the impact of urbanisation and individualisation. Thus, the thesis comes to a conclusion stating that McPherson's The Weir and Shining City reflect the process of the construction of the Irish identity from rural to urban, from traditional to modern respectively, and the plays can be regarded as representations of the changing Irish society in the 1990s and early 2000s.