Modern Türk romanında bilinç akımı tekniği
Birth and development of stream of consciousness technique at Turkish novel
  1. Tez No: 330872
  2. Yazar: FADİME BOZYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinç akımı tekniği, Türk romanında bilinç akışı, roman kişilerinin psikolojisi, Stream of consciousness technique, stream of consciousness at Turkish history, the psychology of novel characters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Roman, eski anlatma yöntemlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. İlk ortaya çıktığı günden bu güne kadar gelişimini sürdürmüştür. Birçok kuramcı bu gelişmeyi, eserlerinde birçok kere işlenmiş, sebepleri üzerine durmuştur. Yeni anlatım teknikleri ve özellikle roman kişilerinin ruhsal boyutunun sunumu konusu da bu çalışmalarda araştırılmıştır. Ancak bilinç akımı tekniğini tek başına ele alan ve bütün yönleriyle inceleyen bir çalışmanın eksikliği görülmektedir. Bu çalışmanın gerekliliği de böylece açıklanmaktadır.Çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın ilk kısmında roman türünün Batı edebiyatında ve Türk edebiyatında geçirdiği süreçler açıklanmaya çalışılmıştır. Romanın edebî bir tür olarak kabul edilmesi, dünyada yaşanan siyasî ve sosyal durumların romana etkisi gibi konular bu başlık altında incelenmiştir. Roman kişilerinin ruhsal boyutunun sunumu, dörde ayrılarak açıklanmıştır.Çalışmanın ikinci kısmında ise bilinç akımı tekniğini kullanan yazarların romanlarından bu tekniğin yoğun olarak görülen örnekleri seçilerek incelenmiştir. Bu inceleme, roman kişilerinin ruhsal boyutuyla sunuluşu için kullanılan tekniklerden yola çıkılarak yapılmıştır. Romancıların bilinç akımı tekniğini hangi romanlarda, hangi kişilerin iç dünyalarını aydınlatırken ve ne şekilde kullandıkları üzerinde durulmuştur.Kaynakça bölümünde konuyla ilgili yazılmış ve ulaşılarak incelenmiş eserlerin listesine ulaşmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Novel came into existence as a reaction to old thecnique of recitation. It continues to develop till its existance. This development has been processed lots of time, causes have been searched by theorist in their labours. New expression techniques and especially presentation of novel characters? psychological dimension are studied in those labours. Barely, there is a lack of study which handle stream of conssciousness alone and investigate across the board.Consequently, it is explained why this study is needed. Our study consists of two basic part.It is explained the processes of novel at turkish and western histories in the first part of the study. Acceptance of novel as a kind, the effects of political and social events in all over the world to novel are analysed in this part. The presentation of novel characters? psychological dimension is differentiate to four.Novels selected among which are written mostly in stream of consciousness techniques are investigated in the second part of the study. This investigation is done by the help of presentation techniques of novel characters? psychological dimension. It is searched that when authors use stream of consciousness, which novels are written by this technique, and in which conditions authors use this technique.It is possible to access list of literary works about this topic at bibliograhy.