A comparative study of the sense of displacement and unbelonging in the novels: The Saint of Incipient Insanities and The Buddha of Suburbia
Araf ve Varoşların Budası romanlarındaki yerinden edilmişlik ve aidiyetsizlik hissinin karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 330970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. J. TREVOR HOPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç, yerinden edilmişlik, aidiyetsizlik hissi, ev kavramı, çokkültürlülük, Migrancy, displacement, the sense of (un)belonging, the notion of home, multiculturalism
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, yerinden edilmişlik ve aidiyetsizlik hissini Elif Şafak'ın Araf ve Hanif Kureishi'nin Varoşların Budası romanları doğrultusunda incelemektedir. Bu romanlar bir yandan sürgün, ev, arada kalmışlık ya da hiçbir yere ait olamama gibi kavramları sorunsallaştırırken bir yandan da aidiyet hissini gerçekleştirebilecek alternatif ev ve aile yapıları önerir. Göç ve melezlik temaları açısından zengin olan bu romanlar, sadece göçmenlerin değil onlarla iletişim içerisinde olan insanların da hayatlarını ve deneyimlerini anlatır. Bu yüzden, yerinden edilmişlik ve aidiyetsizlik hissini konu alan bu romanları çalışmak oldukça önemlidir çünkü bu romanlar bu hislerin sadece göçmenlere özgü olmadığını ve hatta sürgün ve göç yaşantılarının bile olumlu ve yapıcı etkilerinin olabileceğini gösterir.Bu çalışma, ilk olarak sürgün edilmişlik ve aidiyetsizlik hissini kuramsal metinlerin yardımıyla açıklamaya çalışır; daha sonra bu hislerin anlaşılması zor olan yerinden edilmişlik hissini nasıl ortaya çıkardığı yakın okumalarla sunulur. Göçmen olsun ya da olmasın, bu iki romandaki tüm karakterler bu hislerle bütünleşen ve sevilen bir evin, ailenin ya da vatanın yitimi ile ortaya çıkan melankolinin üstesinden gelmeye çalışırlar. Bazen de bu karakterler bir yitimin ardından oluşan bu melankoli hissinden dolayı yeme problemleri ile karşı karşıya kalırlar. Sonunda, bu iki romandaki karakterler aracılığıyla, yitim hissini yok edip doğduğu ve bulunduğu yere alternatif üçüncü bir yer oluşturabilmek için, farklı yaşam, ev ve aile yapıları tartışılıp, tanımlanır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the sense of displacement and (un)belonging in the novels The Saint of Incipient Insanities by Elif Shafak and The Buddha of Suburbia by Hanif Kureishi. These are novels which problematize the notions of diaspora, home, being in between or out of place while suggesting new alternative home and family structures. Rich in disputes concerning migrancy and hybridity, the novels vividly depict the lives and experiences of not only migrants but also the people who have contact with them. Therefore, the novels provide insights into questions of displacement and (un)belonging and suggest that these are feelings which are not limited to migrants. Although these terms suggest the negative effects of diaspora, which have often been noted, these novels also stimulate us to think that there may be some constructive impacts of diaspora and migrancy as well.Firstly, the sense of displacement and (un)belonging are clarified with the help of theoretical texts; and then through a close reading of both novels, those feelings which also bring out the problematic sense of diaspora are examined. The characters of the novels (whether migrants or not) try to deal with the sense of melancholia which occurs after the loss of a beloved home, family and even nation and sometimes they need to cope with the eating problems which are also caused by the same sense of melancholia. Finally, different strategies to compensate for the loss of home and to produce a ?third space? in order to survive are discussed alongside the attempts to establish alternative life or family structures.