Üniversite girişimciliği ve üniversite performansına etkileri: Türk üniversiteleri üzerine bir saha araştırması
University entrepreneurship and its effects on university performance: The field research of Turkish universities
- Tez No: 330971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: University, Entrepreneurship, Entrepreneur University, University Performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Üniversite Girişimciliği, üniversite performansına etkileri sadece üniversite yönetimi ve paydaşlarının değil, yönetim ve organizasyon alanındaki araştırmacıların da ilgisini çekmeye başlayan önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Bu çalışmanın ilk amacı Üniversite Girişimciliğinin çok boyutlu bir yapı içinde algıya dayalı ölçümünü sağlayacak tutum ölçeklerinin, Türk Yönetim ve Organizasyon yazınına kazandırılmasını sağlamaktır. İkinci amacı ise Türkiye'deki üniversite girişimciliğinin, üniversite performansına etkilerini incelemektir. Bu araştırmanın hipotezlerini test etmek üzere, üniversite performansı ölçekleri incelenmiş, performans verileri için birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış, ancak Üniversite Performansı'nın ölçümü ile ilgili ulusal ve uluslararası yazında kullanılan bir veri tabanına ulaşılamadığı gibi, üniversite performansını değerlendiren bir tutum ölçeğine de rastlanılmamıştır. Bu sebeple üniversite performansını sebep-sonuç ilişkisi içinde değerlendirebilmek amacıyla Yüksek Öğrenim Kurumu'nun üniversitelerden düzenli aralıklarla talep ettiği Üniversite Stratejik Planları ve yıllık Faaliyet Raporları dikkate alınarak algıya dayalı eşit aralıklı (interval) bir ?Üniversite Performans Ölçeği? oluşturulmuştur. Yürütülen geniş çaplı saha araştırması sonucunda elde edilen veriler kullanılarak, ölçeklerin geçerliliğine ilişkin faktör analizi ve güvenilirlikleri için Cronbach'ın Alfa testleri uygulanmış, araştırma hipotezleri ise çoklu regresyon modelleri ile test edilmiştir. Analizler sonucunda ulaşılan sonuçlar, hem üniversite yöneticileri, hem üniversite paydaşları hem de araştırmacılar için önemli bulgular ve sonuçlar ortaya koymuştur.Anahtar Kelimler: Üniversite, Girişimcilik, Girişimci Üniversite, Üniversite Performansı
Özet (Çeviri)
The effects of university entrepreneurship on the performance of universities, which has started to arouse the interest of not only the administration and stakeholders of the universities but also of the researchers working in the management and organization fields, have become an important study subject. The initial aim of this study is to bring a scale that will provide measuring University Entrepreneurship in multidimensional aspects into Turkish Management and Organization literature. The second aim is to investigate the effects of University Entrepreneurship in Turkey on University Performance. In order to test the hypotheses of this research, university performance scales were analyzed and primary sources for performance data were tried to be reached; however, there were neither a database in the national and international literature related to the measuring of University Performance nor an attitude scale assessing the university performance. Therefore, in order to evaluate the University Performance on the basis of a cause and effect relationship, an interval ?University Performance Scale? was constructed regarding the University Strategic Plans and Annual Events Reports which are demanded regularly from the universities by Higher Education Institution. Using the data obtained via an extensive field study, factor analysis related to the validity of the scales and Cronbach Alfa tests related to the reliability of them were implemented, and research hypotheses were tested via multiple regression. The results obtained from the analyses revealed outstanding findings and consequences for both the administrators and stakeholders of the universities and the researchers.