Çalıkuşu'nun hikâyesi
The story of Çalıkuşu
  1. Tez No: 331016
  2. Yazar: NİHAN ABİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu, Feride, içerik değişikliği, Türk kadını, Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu, Feride, content change, Turkish woman
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
Çalıkuşu, kendisinden sonraki edebiyatı ve sosyal hayatı etkileyen önemli bir Türk romanıdır. Roman, yayımlandığı yıldan bugüne kadar popülerliğini kaybetmemiş, Türk edebiyatının daima çok okunan ve sevilen romanları arasında yer almıştır.İlk baskısı 1922'de yapılan Çalıkuşu, 1937'de Reşat Nuri tarafından yeniden düzenlenmiş; içerik ve üslup itibariyle önemli ölçüde değiştirilmiştir. Bu durum romanın iskeletinde ve ilettiği mesajlarda bazı farklılıklara yol açmıştır.Çalıkuşu'nun Hikâyesi başlıklı bu tez, roman üzerinde yapılan değişiklikleri tespit etmek, farklılıkların devrin ve romancının hangi ihtiyaçlarına yönelik olduğunu saptamak için hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra tezimizde Türk edebiyatında olduğu kadar Türk sosyal hayatında da iz bırakmış romanın okuyucu tarafından sevilme sebepleri, kendisinden sonraki eserleri ne ölçüde etkilediği, tarih içinde Türk kadınının yaşamı ve Feride'nin ?yeni Türk kızı? imajının nasıl kurulduğu incelenmiştir. Bu başlıklar altında Çalıkuşu'nun ilk defa yayımlandığı 1922 yılından 2012 yılına kadar olan hikâyesinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Çalıkuşu is an important Turkish novel which affected the subsequent literature and social life. The novel has not lost its popularity since its first edition until now and it always ranked among the most read and loved books of the Turkish literature.Çalıkuşu, first edition of which was made in 1922 is rearranged by Reşat Nuri in 1937 and it is substantially changed with respect to its content and style. This led to some differences in the skeleton of the novel and in the messages that it conveyed.This thesis headed ?The Story of Çalıkuşu? has been written in order to determine the amendments made in the novel and to establish that the differences were made due to what requirements of the era and of the novelist. Additionally, it is also analysed in this thesis that why the book which made its mark on Turkish social life as well as Turkish literature is liked by the readers, how and to what extent it affected the subsequent works, the life of Turkish woman throughout the history and how the ?new Turkish girl? image of Feride was formed. It is intended to present the story of Çalıkuşu under the said headings, from 1922, the year that it was first published until 2012.